Češi obvinění ze špionáže zůstávají v Řecku, úřady zamítly odvolání

Atény - Dva Češi zadržení na ostrově Limnos v Řecku kvůli fotografování vojenských objektů zůstávají ve vazbě, tamní úřady jim zamítly odvolání. Řecká justice je podezřívá ze špionáže, za to jim hrozí pět až dvacet let vězení. Martin Pezlar i Ivan Buchta veškerá obvinění odmítají, na ostrově prý pouze pořizovali záběry pro osobní potřebu jako turisté.

Právní zástupkyně rodin obou mužů Dagmar Raupachová už situaci dříve řešila s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem i prezidentem Václavem Klausem, ani potom se ale situace nezlepšila. Nyní se chce obrátit také na premiéra Petra Nečase. Vláda by podle ní měla do případu vstoupit, pokud má skutečný zájem na tom, aby se čeští občané vrátili.

Žádost o propuštění může opakovat po dvou měsících. Podle informací Raupachové ve čtvrtek řecký obhájce Čechů jednal s vyšetřovatelem, který mu oznámil, že vyšetřování brzy skončí. Termín ale prý nezná. Až se tak stane, posune se podle Raupachové případ k vyšší instanci.

Otcové zadržených v neděli odlétají do Řecka na další návštěvu, svým synům vezou zimní oblečení a také peníze, aby mohli příbuzné kontaktovat alespoň telefonicky. Miloslav Buchta ale situaci ve vězení kritizuje; je v ní prý chladno a je přeplněná. „Na cele je přes 25 lidí. Kluci spí na zemi, mají jenom slamník. Není tam okno,“ vypráví. Pozitivní naopak podle rodičů je, že jejich synové jsou zatím spolu, a mohou se tak vzájemně podporovat. Oba jsou prý už totiž psychicky na dně.

Focení na ostrově Limnos
Zdroj: ČT24

Podle matky jednoho ze zadržených Hany Buchtové v úterý její syn volal domů a rodičům oznámil, že do vězení přišla obsílka, která oznamovala rozhodnutí řeckých orgánů. Protože byla psaná řecky, museli prý požádat jednoho ze spoluvězňů, aby jim ji přeložil do angličtiny. V dopise stálo datum 25. října. Zda jde o den, kdy řecká justice rozhodla, ale prý není zcela zřejmé.

Více než dvouměsíční zadržování dvojice dopadá i na jejich rodiny a další blízké. „Snažíme se to snášet, ale je to hodně těžký. Sil ubývá a je to čím dál horší. Ta bezmoc je veliká,“ říká Iveta Pezlarová, podle níž Česko musí vyvinout veškeré úsilí, aby se oba dostali domů. Práci českých úřadů rodiče zadržovaných nechtějí přímo kritizovat, žádné výsledky ale nevidí. „My prostě vycházíme z toho, že ty kluky ještě nemáme doma,“ uvedla Buchtová. Jejímu manželovi je například divné, že české orgány okamžitě nevyslaly nějakého emisara, který by jednal. 

Z prohlášení rodičů vězněných chlapců:

„Už 68 dní zadržuje Řecko dva nevinné a nespravedlivě obviněné české občany, naše syny Martina a Ivana. Už 68 dní vstáváme a usínáme se strachem o naše děti. Také už 68 dní věříme, že ministerstvo zahraničí dělá všechno pro to, ABY Martina s Ivanem dostalo domů. (…) Možná jsme byli příliš optimističtí. Dávali si navzájem sílu a věřili ministerstvu zahraničí. Jediný telefonát naši důvěru rozboural. Byl to telefonát, ve kterém nám naši kluci oznámili, že odvolání proti obvinění bylo zamítnuto stejně jako žádost o propuštění na kauci.“

Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář uvedl, že se ze strany české diplomacie po rozhovoru ministra Karla Schwarzenberga s jeho řeckým protějškem Dimitrisem Avramopulosem z konce září uskutečnilo „několik intervencí“. Podle Raupachové české ministerstvo zahraničí jednalo mimo jiné s řeckým ministerstvem spravedlnosti.

Osmadvacetiletý Pezlar a třiatřicetiletý Buchta byli zadrženi 9. září. Nyní jsou ve věznici na ostrově Chios, kam byli kvůli údajně lepším vazebním podmínkám převezeni z ostrova Lesbos. Oba jsou zaměstnanci firmy Bohemia Interactive, která vyvíjí počítačové hry. Podle prvních zpráv médií řecká policie uváděla, že na Limnosu pořizovali snímky pro novou hru, která se na něm odehrává. Společnost ale odmítla, že by její zaměstnanci byli v Řecku pracovně, a také oni později uvedli, že tam trávili soukromou dovolenou a fotky pořizovali jako turisté.