Zpravodajství Ostrava

KONGRES ODS

Novým předsedou ODS je Petr Fiala, bude česká Thatcherová?

Velikost textu:
aktualizováno 18. 1. 2014 14:08

Olomouc - Občanští demokraté zvolili jako svého historicky čtvrtého předsedu profesora politologie Petra Fialu. Získal drtivou většinu hlasů - důvěru mu dalo 437 hlasů. Protikandidáty Fialy byli europoslanec Edvard Kožušník, který získal 32 hlasů, a expředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Pro ni hlasovalo 66 delegátů. "Ode dneška nezačíná jen obnova ODS, ale ode dneška začíná i nová kultura ODS a lidem, kteří odcházejí z funkcí, se musí poděkovat: Poděkujte, prosím, se mnou Petru Nečasovi," řekl nový předseda občanských demokratů.

Petr Fiala
Petr Fiala
Otevřít galerii
  • Petr Fiala autor: Igor Zehl, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Petr Fiala autor: Stanislav Zbyněk, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Dva poslední předsedové ODS při společné debatě - únor 2013 autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Petr Fiala autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

On-line přenos (ukončen):

10:00

Dobrý den, vítejte u on-line přenosu k 24. kongresu ODS. Dříve dominantní strana, která v předčasných volbách do Sněmovny získala pouze necelých osm procent hlasů, přijala úsporná opatření a původně avizovaný kongres přesunula z Prahy do Olomouce.

10:08

Podle předběžných informací by k volbě nového předsedy Občanské demokratické strany mělo dojít už v 11:30.

10:11

Na předsedu ODS budou kandidovat exministr školství Petr Fiala, europoslanec Edvard Kožušník a bývalá šéfka sněmovny Miroslava Němcová.

10:12

V olomouckém hotelu Clarion oficiálně začíná mimořádný kongres ODS.

10:14

Delegáti zvolí i další členy vedení. O křeslo prvního místopředsedy chtějí usilovat dosavadní místopředseda a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a europoslanec Jan Zahradil.

10:21

Komentátor HN Jindřich Šídlo: "Od ustavujícího kongresu ODS v Olomouci v roce 1991 se změnila Olomouc i celé Česko. Je to první, nezbytný krok k tomu, aby strana vykročila z naprostého útlumu, který není momentální. Nebudou důležité až tak výsledky tohoto kongresu, ale pro budoucnost ODS jsou naprosto klíčové letošní druhé volby – jak evropské, tak komunální, kde drží relativně slušnou část moci. Rok 2014 je poslední šancí na možnost obnovy ODS."

10:22

Sociolog Petr Soukup: "Situace pro ODS je fatální. Kdo by z nás před pár lety řekl, že ODS se bude pohybovat pod deseti procenty na jednociferném výsledku. Vzniklo ANO, vznikla TOP 09, takže protihráčů je víc, jsou silnější. ODS hraje hru proti sobě, ale i proti nim."

10:25

Komentátor HN Jindřich Šídlo: "Je to poprvé, kdy ODS volí v sobotu. Kongresy měly tradici, kdy byla 'malá noc' z pátka na sobotu, poté velká a pak se volilo. Když byla ODS zakládána, vystačila si s dvěma místopředsedy. Dnes má čtyři a ještě 1. místopředsedu. Kdo se dnes stane čtvrtým řadovým místopředsedou, je z hlediska veřejnosti celkem jedno."

10:26

Zhruba pět set delegátů bude hlasovat i o návrhu svých senátorů snížit počet řadových místopředsedů strany. Nově by měli být jen dva. 

10:28

Komentář Mirka Topolánka pro MF Dnes: "Pořád jste ještě neporozuměli hloubce problémů, ve kterých se ODS nachází." Ani on, ani další bývalí předsedové - Václav Klaus a Petr Nečas - nedostali na volební kongres nedostali pozvánku.

10:33

Kandidát na nového předsedu ODS Petr Fiala vstoupil do strany teprve 7. listopadu minulého roku. "To by bylo pro dřívější ODS naprosto nepředstavitelné," konstatoval komentátor HN Jindřich Šídlo a připomněl volbu předsedy ODA v roce 1997, kterou tehdy vyhrál Michael Žantovský.

10:36

"Když se podíváme na vývoj preferencí, skandál Petra Nečase byl možná ten bod, kdy se pro ODS všechno zlomilo," uvedl Šídlo. "Hlavní moment byl v tom, že ODS měla vždycky dobrý program a skoro vždycky jej nedodržovala. Druhý moment byl, že někteří si z ODS udělali takový dobrý výtah byznysu, a to ve spojení s politikou prostě fungovat nemůže," doplnil teplický primátor Jaroslav Kubera.

10:38

Úřadující předseda ODS Martin Kuba ve svém projevu vyjmenoval hlavní body drtivé prohry v loňských předčasných volbách. Amnestie, přímá volba prezidenta, zátah na lidi spojené s ODS, Nečasův skandál. "Kterou politickou stranu by taková aféra a prostředí nesložila na kolena?" ptal se Kuba.

10:41

Martin Kuba: "Rezignace premiéra byla logickým vyústěním všech kroků. Moji prioritou bylo poté udržení koaličního projektu. Pokračování vlády záviselo na tom, zda udržíme 101. Nepodařilo se nám to díky poslancům ODS. To byl další z fatálních zásahů, které veřejnost vnímala jako naši nejednotnost."

10:42

Martin Kuba: "Preference vytrvale klesaly a každému bylo jasné, že tato kampaň nejde zachránit zázračným billboardem nebo tezemi. Volební výsledek nás poslal jednoznačně do opozice. Máme 16 poslanců, je to síla, na kterou ODS není zvyklá." 

10:43

"Je paradoxem, že to, co bylo v ČR dlouhodobě kritizováno, tedy propojení byznysu a politiky, se nakonec stalo," naráží Kuba na vicepremiéra a předsedu Hnutí ANO Andreje Babiše.

10:45

Martin Kuba: "Jestliže náš předseda Mirek Topolánek stál u zrodu projektu TOP 09, tedy naším legitimním soupeřem, považuju to za jednu z fatálních chyb, které ODS v politice udělala."

10:46

Martin Kuba: "Nechci tvrdit, že ODS neměla problém s klientelismem. Že někteří politici nepodléhali lobbistům. Každá strana ale takové problémy má. Je-li v opozici, jsou menší."

10:48

Martin Kuba: "Vládnutí nemá být samoúčelné, ale je to nástroj politické strany pro to, aby plnila program. Rok 2014 by měl být ukázkou, že je dlouhodobě lepší ztratit pozice ve vládě, než opustit program, který jsme slibovali."

10:50

Martin Kuba: "Stojíme na začátku nového období. Jsem přesvědčen, že ODS má stále velkou šanci vrátit se tam, kam patří. Musíme být týmoví hráči, musíme změnit klima, nesmíme podlehnout iluzi, že na všechno stačí nové tváře, že na pozice posadíme někoho, koho ještě média neviděla. Nové tváře nejsou jednoduchým řešením, které bude dlouhodobě fungovat. Nám se stávalo, že jsme prezentovali a dělali politiku, která se téměř nedotýkala běžných občanů."

    1 2 3 4 5 6 7 » 

Velmi silný mandát okomentoval záhy po zvolení s pokorou. "Jsem dost zkušený člověk na to, abych prožíval euforii. Chápu to jako obrovský závazek," řekl Fiala s tím, že podle něj začíná "nová politická kultura ODS". "Kdybych dělal nějaké chyby, tak to buďte vy, kdo mě opravíte, čekám na to a těším se na spolupráci i v této věci," zmínil nový předseda.

Posléze už poděkoval jmenovitě nejen bývalému předsedovi Petru Nečasovi, dosavadnímu místopředsedovi Martinu Kubovi i své protikandidátce Němcové. Zopakoval, že pro svůj neužší tým nebude doporučovat žádná konkrétní jména. "Ve vedení by měli být lidé, protože jsou kompetentní osobnosti a mají podporu delegátů, nikoliv že na ně někdo ukáže. Já jsem připraven spolupracovat s kýmkoliv," dodal Fiala.

přehrát video
Fiala doufá, že s tiskem řeší hlavně vnitřní problémy ODS naposledy

Rozvahou proti úpadku? Akademik Fiala načíná restartmisi ODS

"Mnozí tvrdili, že tady to v roce 1991 začalo, a dnes také skončí. Já říkám, že dnes to v Olomouci pořádně začíná," prohlásil Petr Fiala na volebním sjezdu ODS. Občanští demokraté si ho za několik hodin zvolili za svého předsedu. Respektovaný politolog, emeritní profesor, exministr školství a ve stranickém systému vlastně stále nováček má před sebou těžký úkol – vrátit ODS důvěru voličů po rekordně nízkém zisku necelých osmi procent a čelit těžké pravicové konkurenci v podobě TOP 09. Fiala toho chce docílit hlavně jednotou ODS, tvrdou prací a nesvalování viny na druhé.

Fiala je oficiálně v čele jen pár okamžiků, už nyní ale dosáhl v české politice jednoho unika. Od jeho vstupu do strany k nástupu do čela uplynuly pouhé 2 měsíce. V jedné z tradičních polistopadových partají jde o nezvykle rychlý vzestup, na což před sjezdem naráželi i některé známé tváře ODS. "Pro mě by byla optimální varianta, kdy by byl profesor Fiala prvním místopředsedou," zmínil před několika dny senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera – v jistém smyslu opačný model politika, který si "doyenskou" pozici v ODS dlouhodobě budoval, o nejvyšší posty ale nikdy příliš neusiloval.

Jakkoliv raketový nástup nicméně příliš nekoresponduje s povahou a rétorikou nového šéfa strany. Relativně uměřený pragmatik a realista, pečlivě vážící každé slovo, v očích mnoha vzbuzuje leccos, jen ne rezolutní a dynamický restart. V tom se ostatně podle pozorovatelů spíše podobá svému přímému předchůdci Petru Nečasovi (na rozdíl od výrazně polarizujících Václava Klause a Mirka Topolánka).

  • Mirek Topolánek a Petr Fiala
    Mirek Topolánek a Petr Fiala autor: Igor Zehl, zdroj: ČTK
  • Dva poslední předsedové ODS při společné debatě - únor 2013
    Dva poslední předsedové ODS při společné debatě - únor 2013 autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK

Rozvážnost dlouholetého akademika spojeného s brněnskou univerzitou ostatně byla znát i z "ostré" předkongresové fáze. "Nominace je pro mě především závazek."…   "Pro mě je podpora členské základny z regionů velmi důležitá."… "ODS je v tuto chvíli paralyzovanou stranou. Aby jí nebyla, musí zastavit svůj pád. A aby to dokázala a mohla se vydat zpátky nahoru, musí začít dělat kroky, které povedou ke kvalitativní změně uvnitř strany.," komentoval Fiala své pocity a představy o restartu ODS.

Může nedostatek  vyvážit autorita úspěšného teoretika? Sám Fiala je podle vlastních slov příkladem politika-nováčka, který může vést stranu i bez dlouhodobé praxe. Opírá se přitom hlavně o zkušenosti z akademických pozic. Do čela katedry politologie na Masarykově univerzitě přišel už v 29 letech. Od té doby vedl akademické senáty, stal se rektorem a získal třeba nominaci poslanecké sněmovny i senátu do kontrolních rad Ústavu pro studium totalitních režimů.

Petr Fiala
Petr Fiala
  • "Jsem člověk, jehož cesta ukazuje, že umím řídit instituce s řadou různorodých zájmů. Nebojím se výzvy, to mi snad dává možnost řídit politickou stranu"

Minimálně teoreticky nový předseda ODS splňuje očekávané. Patří mezi skupinu, která volá po "návratu ke kořenům" – tedy klausovskému pojetí tržně liberální a politicky konzervativní strany. Praktikující katolík navíc nechává vedle tradičních pražských či například moravskoslezských (Topolánek a Nečas) lídrů prezentovat do ústředí strany také nepříliš typickou jižní Moravu.

Za nového lídra strany se navíc v nominaci postavily prakticky téměř krajské organizace - s výjimkou Liberecka (neúspěšný kandidát Edvard Kožušník), ale třeba včetně Vysočiny, odkud pochází Miroslava Němcová, ještě před několika měsíci vážně míněná kandidátka na premiérku. Téměř jednotný hlas regionů ODS vůči Fialovi není podle politologů v současné situaci strany malým úspěchem.

"Thatcherová i Klaus měli 49 let - jako já. Co chcete víc?"

Fiala ve svém nominačním projevu sliboval více než pětistovce delegátů hlavně pozitivní hesla (morální obnovu, vize, znovunabytou pozici), ale i konkrétní závazky - například opětovnou podporu zhruba 20 procent voličů. V projevu ale dostaly místo také odlehčené vsuvky a paralely. "Margareth Thatcherová byla také ministryní školství jako já a po prohraných volbách v roce 1974 jí bylo stejně jako mně, tedy 49 let… Na ustavujícím olomouckém kongresu ODS byl předsedou zvolen Václav Klaus ve věku 49 let a 10 měsíců. Já mám nyní 49 let a šest měsíců. Uznejte, že jsem udělal téměř vše, abych naplnil představy o novém předsedovi ODS," pronesl s úsměvem Fiala.

Na začátku roku představil Fiala dokument Sedm kroků k obnově ODS. V nich volá například po srozumitelném programu a jasnými cíli, zúžení výkonné rady a zároveň posílení komunikace uvnitř ODS. Směrem ven chce Fiala zřídit skupinu odborných mluvčích a expertních skupin. ODS by podle něj měla být "otevřená a naslouchající", "být důvěryhodná a mít sebedůvěru"

Petr Fiala
Petr Fiala
  • "Ronald Reagan říkal: 'Politika není špatné povolání. Když uspějete, dostane se vám spousty poct. Když se zostudíte, můžete o tom aspoň napsat knihu.' - Já už jsem těch knih napsal hodně, tak mi nezbývá, než v politice uspět."

Fiala, profesí sám politolog, se k občanským demokratům definitivně přihlásil až letos po předčasných volbách. Kampaň na jihu Moravy, kde figuroval jako lídr krajské kandidátky, vedl ještě jako nestraník. Členem místní organizace ODS Brno-střed, se stal na začátku listopadu, poté co byl zvolen do Poslanecké sněmovny. Nedostatek zkušeností s praktickou stranickou politikou podle svých kolegů-politologů může rychle dohnat. "Fiala by asi byl lepší volbou, protože může překvapit pozitivně," poznamenal před pár týdny pro ČTK Rudolf Kučera z Fakulty sociálních věd UK.

  • Petr Fiala
    Petr Fiala autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK
  • Petr Fiala
    Petr Fiala autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK

Fiala - Nečasův člověk

Profesora politologie, který se v rámci své vědecké práce specializuje na srovnávací politologii, do vysoké politiky přivedl expremiér Nečas. Nejprve si v září 2011 tehdejšího rektora pro akademické záležitosti Masarykovy univerzity vzal na Úřad vlády jako svého hlavního poradce pro vědu, o dva měsíce později ho vláda jmenovala do Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

Zkušený akademický funkcionář se premiérovi hodil, když po odchodu Josefa Dobeše (tehdy VV) potřeboval obsadit post ministra školství. Fialův blízký vztah k Nečasovi zdůraznil i sám premiér, když nestraníka loni na začátku května uváděl do úřadu: "Je osobním nominantem předsedy vlády a má samozřejmě mou plnou podporu v krocích, které bude v resortu konat." 

Fiala střídá Jiřího Zlatušku (druhý zprava) v čele brněnské univerzity. Ani jeden z nich tehdy zřejmě netušil, že akademickou dráhu za pár let vystřídá ta politická
Fiala střídá Jiřího Zlatušku (druhý zprava) v čele brněnské univerzity. Ani jeden z nich tehdy zřejmě netušil, že akademickou dráhu za pár let vystřídá ta politická

Koaliční partneři i odborná veřejnost jeho příchod na resort vítali s povděkem a Fiala očekáváním dostál zejména, když se mu podařilo odblokovat spor s rektory tuzemských univerzit. Akademici se tehdy s ministerstvem mimo jiné domluvili na novém systému akreditací nebo jmenování profesorů a docentů. Někdejší šéf České konference rektorů Fiala tak připravil cestu k přijetí roky odkládané reformy vysokého školství. K tomu ovšem kvůli pádu Nečasovy vlády nedošlo. Svému nástupci z Rusnokova kabinetu Daliboru Štysovi dále musel přenechat rozpracovaný kariérní řád učitelů či novelu školského zákona, která upravuje například domácí vzdělávání.

Fiala se narodil 1. září 1964 v Brně. Absolvoval studium historie a bohemistiky na tamější univerzitě, na které po roce 1989 spoluzakládal katedru politologie. V roce 1996 se habilitoval na Univerzitě Karlově v Praze, v roce 2002 byl jmenován prvním profesorem politologie v České republice. V roce 2004 působil ve funkci děkana Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a v letech 1996-2004 stál v čele brněnského Mezinárodního politologického ústavu.

Zdroj: ČT24

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.