Zpravodajství Ostrava

Zateplování budov schovává cennou architekturu

Velikost textu:

Ostrava - Česko je evropským rekordmanem v zateplování budov. Jen v roce 2011 se u nás podle statistik zateplilo 17 milionů metrů čtverečních zdí. Typický způsob je nejlevnější: plastová okna, polystyren a jásavá fasádní barva. Pod touto slupkou ale často mizí i architektonické hodnoty. Někdy nenávratně.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Svatava Cigánková chodila do základní školy v Brušperku stejně jako většina tamních obyvatel. Navrhla ji v roce 1947 dvojice architektů Vladimír Chamrád a Vladimír Meduna v duchu nejlepších funkcionalistických tradic. Po zateplení jsou všechny její krásy pryč.
 
"Škola byla nádherná, všichni na ni byli hrdí. To, čemu došlo, je až skandální," říká teď Svatava Cigánková z Brušperku.
 
Jedinečnost budovy radní vyměnili za úspory za teplo. Radnice peníze získala z dotací, na architektonickou hodnotu původní stavby se během složitých úředních procesů nikdo neptal.

 "Úspora se bude pohybovat v řádu statisíců. Celá investice stála 18 a půl milionu a více než 14 milionů jsme získali z dotací," řekl starosta Brušperka Ivan Krupník.

přehrát video
Reportáž Marty Pilařové


 
Zateplení změnilo i dělnickou kolonii v Ocelářské ulici v Ostravě-Vítkovicích. Ještě loni vypadaly její cihlové domky všechny stejně. Od letošního roku je jeden zateplený. "Udělali jsme to na zkoušku. Nevím, kolik ušetříme," uvedl obyvatel zatepleného domku.

Cesta za ostravskými příklady vede od socialistického realismu přes český bruselský styl. Trend postihuje funkcionalistické vily. Někdy se zatepluje i zbytečně. "Jako absurdní příklad mohu uvést zateplení zídky, která má funkci pouze ozdobnou," říká umělec a kurátor Jaroslav Němec.
 
Aktuální polystyrenové šílenství si podle stavařů vynutily nové normy v kombinaci s tím, že tento materiál je nejlevnější a cena je základním kritériem při udělování dotací. 
 
"Nevzniklo to jen tak, že by si někdo řekl, že chceme a budeme všichni zateplovat. Musíme to dělat, abychom splnili požadavky," tvrdila Iveta Skotnicová ze Stavební fakulty Vysoké školy báňské - TU Ostrava.
 
Lze na to jít i jinak. Přes sto let stará tržnice v Ostravě-Vítkovicích má původní vzhled, přitom je rekonstruovaná a zateplená. Ale zevnitř. Toto řešení se ale u nás - narozdíl například od Francie – zatím moc neprosazuje. Hlavně kvůli vyšší ceně.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.