Zpravodajství Brno

Den mužského zdraví: Na rakovinu prostaty ročně zemře 1500 mužů

Velikost textu:

Brno - Rakovina prostaty je druhým nejčastějším nádorem u mužů. Tento smutný fakt připomenul Den mužského zdraví. Jsou to právě pánové, kteří se často stydí mluvit o svých zdravotních problémech, a tak zatímco rakovina prsu nebo vaječníků je běžným společenským tématem, o prostatě se nemluví.

Prevence hraje v případě urologických nemocí důležitou roli
Prevence hraje v případě urologických nemocí důležitou roli

"Já jsem šel na vyšetření, až byly potíže. Měl jsem to štěstí oproti jiným, že jsem šel ještě relativně včas," přiznal se Milan Maršál, který předtím na urologickou prevenci ani nepomyslel. Rakovina prostaty sice bývá spojována se staršími muži, ani mladším ročníkům se ale nemoci nevyhýbají. Například rakovina varlete postihuje mužskou část populace mezi 20. a 30. rokem.

Brněnský Den mužského zdraví ale necílil jen na muže, v oblasti preventivních vyšetření hraje nezanedbatelnou roli partnerka nebo manželka. "Vzala jsem si brožurku pro manžela i pro svoje syny, aby si to přečetli," řekla Marie Píchalová, která dnes zavítala do informačního stánku na náměstí Svobody.

přehrát video
Hovoří přednosta brněnské urologické kliniky Dalibor Pacík

Po padesátém roku života by mělo být samozřejmostí zajít jednou za rok na preventivní urologické vyšetření. Zatímco v tuzemsku počet úmrtí na rakovinu prostaty stagnuje, v západní Evropě a Spojených státech se daří vyléčit stále více mužů. Hlavní podíl na tom má právě prevence.

  • Na rakovinu prostaty u nás ročně zemře na 1500 mužů
    Na rakovinu prostaty u nás ročně zemře na 1500 mužů zdroj: ČT Brno
  • Muži se často stydí o svých zdravotních problémech mluvit
    Muži se často stydí o svých zdravotních problémech mluvit zdroj: ČT Brno

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.