Zpravodajství Brno

Gurmánský festival radí: Nejezte blbě!

Velikost textu:
aktualizováno 8. 1. 2013 18:00

Brno - Celorepublikový festival Grand Restaurant Festival, který probíhá v pětatřiceti městech, zavítá i do Brna. Celkem se k akci připojí více než sto restaurací, přičemž sedm z nich se nachází v moravské metropoli. Čtvrtý ročník labužnického festivalu zahájí gurmánské hody 15. ledna. Pokračovat bude až do konce února. Letošní heslo festivalu zní Nejezte blbě!

Stále více lidí dává přednost vyšší gastronomii
Stále více lidí dává přednost vyšší gastronomii
Otevřít galerii
  • Stále více lidí dává přednost vyšší gastronomii zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Základem jsou kvalitní suroviny s dohledatelným původem zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Kreativní šéfkuchař dělá dobrou restauraci zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Festivalové menu nabízí stejné jídlo za nižší ceny zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Festivalu se účastníme potřetí. Je to způsob, jak oslovit lidi, kteří se ostýchají navštívit restaurace, kde se nabízí vyšší gastronomie," popsala důvody spolupráce s festivalem manažerka brněnské restaurace La Bouchée Lucie Frgalová. Podle ní se hosté nemusí bát, že by se v luxusním podniku cítili nepatřičně. "Nikdy nenecháme hosty v situaci, kdy by se cítili nejistě. Pokud chce například někdo poprvé ochutnat slávky, tak mu obsluha ráda poradí, jak správně mušle konzumovat," doplnila Frgalová.

přehrát video
Pavel Maurer o Grand Restaurant Festival

Letošní ročník akce Grand Restaurant Festival nabízí hned tři druhy festivalového menu. První s názvem Farmář a tradice se inspiruje sezónními surovinami z lokální produkce. Menu Nejlepší jídlo od maminky pracuje s rodinnými recepty a dlouholetou tradicí. V neposlední řadě mohou návštěvníci ochutnat specialitu šéfkuchaře.

"Brno je na gastronomickém trhu přímo raketa. V Praze je sice vysoká koncentrace restaurací, ale Brno roste rok od roku. Letos v mém výběru zvítězila brněnská restaurace, a to v součtu známek za jídlo, servis i za interiér," řekl gurmán Pavel Maurer. Zmíněná restaurace Koishi se k festivalu také připojila. Koishi se primárně zaměřuje na sushi a rybí pokrmy, vaří se tu ale i pokrmy moderní kuchyně. "Česká gastronomie byla ve velkých troskách, postupně se z toho dostává. Vidím ale v celé společnosti, že už i širší veřejnost ví, kde si koupit dobrou rybu, jak si ji připravit apod.," pochvaluje si vývoj spolumajitelka restaurace Koishi Simona Elsnerová.

Festivalu se účastní restaurace vysoce hodnocené v anketě Maurerův výběr Grand Restaurant. Jednou z nich je také Bukovanský mlýn. Tradiční kuchyně Moravského Slovácka láká na kachní či zvěřinové hody. Návštěvníci tu mohou okusit také pravou zabíjačku. Obsluhuje se zásadně v krojích a původních lokálních oděvech. "Dobrou restauraci dělá dobrý tým, kreativní šéfkuchař a skvělá obsluha. Odborníci po celém světě hodnotí kladně, když je restaurace rodinného typu," poznamenal k vedení restaurací Maurer.

Významnou roli hraje také vztah k surovinám. U nich se cení především dohledatelný původ a celková kvalita. "V rámci akce Nejezte blbě se snažíme lidem říct, co jsou to správné suroviny," uvedl Maurer. Součástí festivalu je také možnost seznámit se s vyhlášenými šéfkuchaři a jejich prací.

přehrát video
Jaké exotické restaurace nabízí Brno?

"Návštěvníci mohou okusit exkluzivní jídla v cenové kategorii od dvou set do šesti set korun. Festivalu se ale účastní i restaurace, kde nejlevnější menu stojí 2 900 korun," popsal výhody cenově dostupného festivalového menu Maurer. Díky příznivým cenám se festival těší velké popularitě i u lidí, kteří do luxusních restaurací běžně nezavítají.

Ukázka festivalového menu

Mistrovský kousek šéfkuchaře: Tradiční francouzská mušlová polévka se slávkami a srdcovkami na ryzlinku, zjemněná smetanou, doplněná bílou bagetou

Nejlepší jídlo od maminky: Líčka z divočáka uloveného v jihomoravských lesích, dušená s hruškami v červeném víně, servírovaná s pálenými bramborovými pusinkami

Farmář a tradice: Lanýž ze savojské kapusty plněný pomalu pečeným bio jehněčím z moravských Bílých Karpat a divokými houbami, zdobený žloutkovým dipem a kaštanovým mousse

Sladký dezert: Petite Tarte aux pignons – mini provensálský piniový koláč s kandovaným ovocem a kopečkem šlehaného crème fraîche

Zdroj: Festivalové menu brněnské restaurace La Bouchée


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.