Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

12. 12. 2012

Výročí úmrtí Václava Havla připomene Česká televize i premiérou dokumentu

Česká televize připomene ve svém vysílání výročí úmrtí prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. V den výročí jeho úmrtí uvede Česká televize premiéru dokumentárního snímku režisérky Moniky Le Fay Poslední odcházení Václava Havla. Památku bývalého prezidenta připomene i odvysíláním dokumentů Le Cirgue Havel a Václav Havel: moje Praha. V sérii krátkých filmových vzkazů se diváci budou moci seznámit s posledními úvahami Václava Havla. Prostor ve svém vysílání bude této významné události věnovat také zpravodajská ČT24.

„Každý si asi už vždycky bude pamatovat, co dělal ve chvíli, kdy se dozvěděl zprávu o úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Kromě hlubokého lidského zármutku, který v té době pociťovala většina národa, jsem zažíval ze své pozice také ohromný pocit odpovědnosti. Česká televize se takřka okamžitě stala klíčovým mediálním prostorem, který kromě kontinuálního zpravodajského a publicistického pokrytí události, jež vrcholilo přímým přenosem pohřbu z Pražského hradu, reflektovala tuto významnou událost vysíláním pořadů a filmů spojených s osobností zesnulého Václava Havla. Česká televize dostála svému poslání veřejné služby a ve stejném duchu připomene také letošní výročí této lidské i společenské ztráty,“ říká generální ředitel ČT Petr Dvořák.

„Pro zpravodajský tým ČT bylo úmrtí prezidenta Václava Havla a státní pohřeb jednou z nejzásadnějších událostí za celou dobu existence zpravodajského kanálu ČT24. Šlo o vysílání provázené mimořádným zájmem české i světové veřejnosti, které se zpravodajství snažilo zhostit s maximálním nasazením, odpovědností a profesionalitou,“ uvedl ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal.

V den výročí úmrtí Václava Havla odvysílá Česká televize premiérový dokument Poslední odcházení Václava Havla. Když se 18. 12. díky sociálním sítím režisérka Monika Le Fay dozvěděla smutnou zprávu, okamžitě zburcovala producenta Pavla Váchu, kameramana Dalibora Fencla a další a vyrazila s nimi do ulic Prahy. Byla u toho, když se lidé začali ještě týž den spontánně scházet na nádvoří Pražského hradu, aby zapálili svíčky. V režii Moniky Le Fay tak vznikl výjimečný televizní dokument, který zachycuje neopakovatelnou atmosféru, jež zaplavila Prahu a celou Českou republiku loni jenom pár dní před Vánoci (více informací najdete v tiskovém materiálu).

Česká televize uvede také dokument režiséra Ladislava Cmírala s názvem Le Cirgue Havel a Václav Havel: moje Praha o divadelní poctě Václavu Havlovi na festivalu Villeneuve-en-scene u Avignonu. Bývalý prezident se v dokumentu představí v nezvyklé roli průvodce po místech, která měl v Praze  rád.

Výročí úmrtí Václava Havla připomene Česká televize také osmidílným miniseriálem Poslední vzkazy Václava Havla. Materiál byl natočen v listopadu 2011 a původně byl zamýšlen jako dokumentární výpověď dvou spoluvězňů, Václava Havla a Dominika Duky. Natáčením dokumentu se tak neplánovaně rodil materiál pro sérii úplně posledních vzkazů bývalého prezidenta veřejnosti. Václav Havel pět týdnů po natáčení zemřel.

K úmrtí Václava Havla se bude ve svém vysílání po roce vracet také zpravodajská ČT24, a to v podobě reportáží, rozhovorů, dokumentů i mimořádných přímých přenosů na programu kontinuálního zpravodajství ČT24 v projektu Vzpomínka na Václava Havla, která bude ve vysílání od soboty 15. do úterý 18. prosince 2012.

V neposlední řadě se Česká televize podílela v polské koprodukci na vzniku filmu režisérky Krystiny Krauze s názvem Náš Vašek. O moci bezmocných. Film je osobitým pohledem našich polských sousedů na osobnost Václava Havla, kterého s touto zemí spojovalo množství přátelských vztahů. Divákovi poskytuje unikátní obraz o spolupráci české a polské opozice v dobách železné opony a přináší svědectví o vzájemných setkáních na hranicích obou států, která vyvrcholila založením Polsko - československé solidarity.

Režisérka pracovala jak s mnoha autentickými historickými záběry, tak s výpověďmi přímých účastníků - Marty Kubišové, Petra Uhla, Jáchyma Topola a s mnoha bývalými polskými disidenty. O životní cestě Václava Havla jako dramatika a politika ve filmu vypráví také polská režisérka Agnieszka Hollandová a překladatel děl Václava Havla a jeho mnohaletý přítel – Andrzej Jagodziński. Česká premiéra filmu, organizovaná Knihovnou Václava Havla, proběhne 14. prosince v kině Ponrepo, polská premiéra dne 17. prosince ve varšavském kině Muranów. Na obrazovkách ČT bude film uveden v roce 2013.

Vysílání České televize věnované Václavu Havlovi:

Poslední odcházení Václava Havla, ČT2 18. 12. 21.05

Nový dokument Moniky Le Fay o události, která několik dní před Vánoci 2011 nečekaně stmelila národ. Smrt Václava Havla jako moment nejen smutku, úcty a piety, ale i naděje a radosti ze života. Monika Le Fay dokumentovala kromě jiného i zádušní mši za prezidenta, rozloučení u svaté Anny, pohřební průvod na Hrad, pohřeb v katedrále, loď, která odvážela květinové dary, setkání Charty 77. Po šesti týdnech natáčení uzavřela v kanceláři prezidenta ve Voršilské ulici, která právě ukončovala svou činnost.

Václav Havel: moje Praha, ČT2 18. 12. 16.10

Známá tvář a známá zákoutí pohledem rakouských dokumentaristů

Václav Havel byl a bude symbolem nejen sametové revoluce, ale především jednou z nejvýznamnějších osobností světové politiky konce minulého století. Dnes ho uvidíme v nezvyklé roli: jako průvodce po místech, která měl ve své Praze nade vše rád…

Le Cirque Havel, ČT2 18. 12. 15.40

Dokument o divadelní poctě Václavu Havlovi na festivalu Villeneuve-en-scene u Avignonu. V neděli 15. července 2012 proběhla na festivalu Villeneuve en Scene u Avignonu premiéra mezinárodní verze představení Cirkus Havel. Vladimír Morávek připravil se souborem Divadla Husa na provázku a studenty lyonské divadelní školy ENSATT zkrácenou verzi pro šapitó. 

Miniseriál Poslední vzkazy Václava Havla, ČT2, 18. 12. od 9.00 do 00.10

Poslední vzkazy Václava Havla – Církevní památky

Poslední vzkazy Václava Havla – Město a aglomerace

Poslední vzkazy Václava Havla – Evropská unie uvnitř sebe

Poslední vzkazy Václava Havla – Evropa a vztahy mezi národy 

Poslední vzkazy Václava Havla – Globalizace a národní zájem

Poslední vzkazy Václava Havla – Duchovní základ státu

Poslední vzkazy Václava Havla – Politiky

Poslední vzkazy Václava Havla – Postavení politiky ve společnosti

Kulturama Speciál - Odkaz Václava Havla, ČT24 15. 12. 14.30

Významným hostem bude herečka Vlasta Chramostová, osobní přítelkyně Václava Havla a také herečka, která si zahrála v jeho poslední hře Odcházení a to jak v divadelní Radokově české premiéře, tak v Havlově filmu. Zavzpomíná i fotograf Jan Kašpar. V Divadle Na zábradlí jsou vystaveny dosud neznámé fotografie prezidenta Václava Havla a jeho přátel, které v 70. a 80. letech nafotil především na Havlově chalupě na Hrádečku.

Studio 6 Víkend, ČT24 16. 12. 2012 7.00 – 10.34

Také víkendové ranní vysílání ČT24 se s v méně formální atmosféře vrací ke vzpomínkám na prezidenta a dramatika Václava Havla. Hostem ve studiu designér a výtvarník Bořek Šípek. 

Loučení Václava Havla, ČT24 16. 12. 2012 15.05

Střihový dokument ČT24, který připomíná pohnutou atmosféru prosince 2012, kdy se národ naposledy loučil s prezidentem Václavem Havlem. Spontánní projevy soustrasti i oficiální akce vstoupili do Adventu 2011 s mimořádnou silou. Odkaz Václava Havla oslovil celé Česko, ale také zahraničí sledovalo z blízka loučení s prvním polistopadovým prezidentem.

Horizont ČT24, ČT24 16. 12. 2012 20.05

Václav Havel muž, jehož portrét umístil na svou obálku prestižní americký časopis Time s titulkem Philosopher King. Takto svět Václava Havla viděl - jako umělce, který se shodou dějinných okolností stal politikem a v současném světě zanechal nesmazatelnou stopu. Více v reportáži zahraničního magazínu ČT24 Horizont.

Rekviem z Pražské křižovatky, ČT24 17. 12. 2012 18.00

V předvečer prvního výročí úmrtí odvysílá Česká televize rekviem z Pražské křižovatky. Zádušní mši bude sloužit přítel Václava Havla kardinál Dominik Duka. V přímém přenosu na ČT24 v pondělí od 18 hodin.

Interview ČT24 s Ivanem Havlem, ČT24 17. 12. 2012 18.30

V den prvního výročí úmrtí Václava Havla přinese stanice ČT24 rozhovor s jeho bratrem Ivanem a tématu se budou v průběhu dne věnovat i zpravodajské relace stejně jako studia ČT24.

Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT

Přílohy

Tiskové materiály týkající se dokumentů o Václavu Havlovi (59 kB)