Rádio

Rádio live v Ostrově nad Ohří (1984)

(1984 - 1986) Most

Novopečený bánský inženýr Karel Šůcha po svém návratu ze studií v Ostravě (kde šéfoval novovlnnému popu s názvem Společenství Bédy Foltýna) založil v Mostu skupinu Pan Krok. Tento název se však neujal a proto se soubor přejmenoval na Rádio. Sestava se stabilizovala ve složení: Karel Šůcha (bg, voc), Zdena Šůchová (voc), Ondra Kohút (g), Roman Pašek (sax), Petr Svatoch (ds) a za člena skupiny byl pokládán i zvukař a manažér Vladimír Majer.

Většinu hudby a textů psal K. Šůcha, ovšem aranžmá skladeb a scénické provedení byly kolektivní záležitostí. Hudebně se zpočátku jednalo o jakýsi hybrid punku a rock´n´rollu („punk´n´roll“), který skupina dotvářela i na koncertech pestrým oblečením s nezbytnými černými brýlemi a divokým pódiovým „tělocvikem“. O to se Šůcha vždycky snažil - aby se prostě bylo na co koukat.

Hudební publicista Vladimír Vlasák o kapele napsal v knize Excentrici v přízemí: „Hudebníci jsou v neustálém pohybu, víří po jevišti, proplétají se mezi sebou, mají nacvičeny některé efektní scény, jako společný výskok do výšky nebo pochod v zákrytu… Jsou oblečeni jako rock´n´rolloví pionýři padesátých let, ale saka mají vyzdobeny plackami a některými strnulejšími pohyby nás vrací do let osmdesátých.“

Skupina si zahrála na známé přehlídce v Ostrově nad Ohří (Mladá rocková scéna), v pražských klubech a také na Beatsalonu 1984. Na podzim 1985 odešli oba Šůchovi, neboť Karel měl v hlavě svůj další, nový projekt - soubor Laura a její tygři. Do Rádia tedy nastoupila náhrada - baskytarista Zdeněk Chládek a zpěvák Zdeněk Žolták, nicméně v roce 1986 se rozpadlo.

Co se zachovalo do r. 1989:

- Audio:
Radio: "Studio ´84" (1984)
Radio: "Live" (1984 nebo 1985, distribuce M.D.C.)