Českomoravská Vysočina (moravská část)

Dekády: 80. léta

Autor: Petr Hrabalik

WC Band, 1981

Českomoravská vysočina byla v 80.letech typickým zábavovým krajem a je jím vlastně dodnes. Proto je jasné, že se v jednotlivých oblastech zákonitě musely vytvořit buňky, v nichž se objevili hudebníci, kteří chtěli hrát i poněkud odlišnou hudbu než jaká se provozovala na tancovačkách. A je pochopitelné, že se tak mohlo stát pouze ve větších městech, jakými byly třeba Třebíč, Jihlava, Žďár nad Sázavou nebo Havlíčkův Brod.

Ve Žďáře nad Sázavou to byla komunita „Atomová Mihule“, která se zformovala už koncem 70.let a která měla sdružovat nekonformní básníky, hudebníky a výtvarníky. Nakonec z těchto snah zůstala pouze stejnojmenná kapela, které psal texty hromosvod celé komunity básník Vít Bohumil Homolka a která se stylově blížila k jakémusi mixu undergroundu a ulítlé nové vlny. Výše jmenovaný umělec se také na konci 80. let významnou měrou podílel na vydávání podzemního fanzinu Vysoc činná. Z dalších žďárských kapel můžeme jmenovat Pavlíčkův band Cpt. Achab a zábavový Titan.

Okolí Jihlavy bylo známo pořádáním undergroundových akcí, kam zajížděly máničky a posléze i punkové z celých Čech a Moravy (Plačkov, Střítež, Zborná). V samotné Jihlavě pak žili šílený androš Korbel, fotograf „Ríša“ Rychetský a existoval tu populární „podzemní“ soubor WC Band. Dále zde působily undergroundové formace Závodnička 5 a Čerstvě natřeno, progresivně art rockové Sistrum, policeovské trio Filtr a později se na neoficiálních akcích prezentovala i slavná jihlavská punková úderka bratří Štěpánů Hrdinové nové fronty. Na konci dekády se tu zrodila i post punková Izolace. Aktivní zde bylo i vydávání nezávislých fanzinů – stačí si vzpomenout na pár čísel Punkmaglajzu (záslužná práce skupiny HNF), Otrušíku (Petr Matoušek) anebo o něco později na trochu konzervativněji (hlavně metalově) zaměřený Rock 88.

Na nejjižnějším okraji Českomoravské vysočiny v horním Podyjí fungovala malá punková ekipa také ve Znojmě, přičemž zrodila dva své soubory – Velký problém a Nicotu.

V Třebíči už koncem 80.let fungovali v různých souborech předchůdci hardcoreové skupiny Crime And…, ale mrtev již byl androšký výtvarník „Pupen“ Růžička…

To všechno je sice hezké (a smutné), nicméně počet tanečních zábav v tomto kraji několikanásobně převyšoval nejen počet oněch neoficiálních akcí ale i celostátní průměr počtu konaných tancovaček.