Výňatky ze života mistra renesance podle libereckého Studia Ypsilon.
Hrají: J. Synková, V. Helšus, K. Novák, R. Novák, P. Havránek, P. Kratochvíl, J. Nováková, M. Durnová, Z. Schmidová, M. Kořínek a J. Hykel. Scénář J. Schmid. Kamera J. Lebeda. Režie J. Schmid a P. Vantuch.

Studio Ypsilon, nebo zjednodušeně Ypsilonka, vzniklo roku 1963 v Liberci jako experimentální dílna několika uměleckých profesí, z nichž převažovali hlavně loutkáři. Soubor založil režisér a herec Jan Schmid. V roce 1969 došlo k profesionalizaci Studia Ypsilon jako druhého souboru Naivního divadla a v roce 1978 se soubor přestěhoval do Prahy, přičemž teprve v roce 1990 se stalo divadlo samostatnou scénou.

Televizní přepis zachycuje kolektivní představení Studia Ypsilon Naivního divadla v Liberci, které mělo premiéru v roce 1974. Divadelní koláž pod vedením autora a režiséra Jana Schmida modeluje obraz ze života renesančního sochaře, malíře, básníka a všestranného umělce, jeho boj za uznání i proti malosti a konkurenci. Tehdejší členové divadla Václav Helšus, Jana Synková, Petr Kratochvíl, Miroslav Kořínek, Marie Durnová, Karel Novák a další se střídají v různých rolích, zpívají, citují z dobových pramenů, sestavují scénické obrazy, pantomimou a prostředky koláže vytvářejí plastickou kresbu umělce a jeho doby...

Celé představení je přeneseno do televize a poskytuje tak jedinečnou příležitost vidět, jakými imaginativními, metaforickými způsoby toto divadlo před padesáti lety pracovalo.

Napište nám