Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Kraslice Zuzany Königové

Kraslice Zuzany Königové K blížícím se svátkům patří neodmyslitelně také kraslice. Jednou z mladších technik zdobení je vyvrtávání vzorů do vyfouknutých vajíček. Inspirací k jejímu vzniku byla madeirová krajka, tedy dekor vyšíváný na plátno, jehož vnitřní část se prostříhávala. Takto vytvořená díla působila honosně a křehce. A stejně jemně vypadají i vejce s různými vzory. Doslova kouzlit umí s vrtačkou v ruce Zuzana Königová z Turnova.

MapaKraslice Zuzany Königové
videoKraslice Zuzany Königové
...
video video

Kraslice Zuzany Königové

Jistebsko

Jistebsko V podhůří Jizerských hor na území oblasti Jistebska se nachází jedna z nejrozsáhlejších archeologických lokalit v Čechách. Odborníci tu objevili výjimečný kámen, metabazit. Zajímavé je, že se nikde jinde ve světě nevyskytuje. V mladší době kamenné ho tu lidé těžili a následně využívali k výrobě seker. Přes Jistebsko vedlo několik důležitých obchodních stezek a tak s nimi mohli obchodovat téměř po celé Evropě. Těžební areál o rozloze jeden a půl kilometrů čtverečných se nachází v obci Dolní Černá Studnice hned na kraji lesa. Místo, kde se kámen před zhruba před 8 tisíci lety dobýval, poznáte na první pohled. Povrch země vypadá jako zvrásněná měsíční krajina. Nalezené nástroje a kámen jsou k vidění v muzeu v takzvaném Kittelově domě v obci Krásná.

MapaJistebsko
videoJistebsko
...
video video

Jistebsko

Radnice v Jablonci nad Nisou

Radnice v Jablonci nad Nisou Touha předvést se světu stála u zrodu mnoha významných památek. Jednou z takových je budova nové radnice v Jablonci nad Nisou. Na zdejší poměry monumentální stavba vyrostla na počátku třicátých let minulého století, v době, kdy se Jablonci přezdívalo Paříž severu a kdy za věhlasnou bižuterií jezdili obchodníci z celé planety. Funkcionalistická stavba s prvky art deca, která je dílem architekta Karla Wintera, se nerodila jednoduše. Její budování poznamenala počínající hospodářská krize. Ozývaly se kritické hlasy, že je příliš drahá a megalomanská, tehdejší starosta Karl Fischer si ale svůj sen o moderním sídle amerického střihu nechtěl nechat vzít. Zjistíme, jak všechno probíhalo a prohlédneme si samozřejmě exteriér i interiér.

MapaRadnice v Jablonci nad Nisou
videoRadnice v Jablonci nad Nisou
...
video video

Radnice v Jablonci nad Nisou

Šperkařka

Šperkařka V rodině Štěpánky Kurfiřtové se dědí z generace na generaci už déle než 100 let šperkařské řemeslo. Věnovali se mu už její prarodiče z tatínkovy i maminčiny strany. Na co navazovat tak měla, ale v době, kdy se rozhodla osamostatnit, byla konkurence na trhu obrovská. Věděla, že uspěje jen tehdy, pokud přijde s něčím novým. A tak vymyslela, jak kameny netradičně zasazovat do drahých kovů. Nechá nás do svého království nahlédnout. Prozradí nám, jaké kameny ráda používá i to, kde je získává. Polodrahokamy na své šperky si kupříkladu vybírá na zahraničních burzách. A někdy to jsou, jak sama říká, odvážné kousky. Bude nás zajímat rovněž to, jak autorka vymýšlí jejich kombinace s kovem a kdo všechno se jejími šperky zdobí.

MapaŠperkařka
videoŠperkařka
...
video video

Šperkařka

Výstava skla v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Výstava skla v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou Jmenuje se Claudia, je jí 45 let a proslavila Československo po celém světě. Řeč je o legendárním nápojovém setu z Nového Boru. Pro české sklářství zlomový výrobek se zrodil v době, kdy se v naprosté většině hutí přecházelo od ruční práce ke strojové. Najdete ho i na reprezentativní výstavě českého a slovenského nápojového skla v muzeu v Jablonci nad Nisou, která mapuje vývoj jednoho z našich nejspěšnějších oborů. Křehkou krásu vytvořenou našimi mistry si prohlédneme i my. Navíc ovšem nakoukneme taky do míst, kde se rodí. Zavzpomínáme na muže, který stál u jejího zrodu a budeme sledovat, jak se sklářská výroba v minulém věku proměnila.

MapaVýstava skla v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou
videoVýstava skla v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou
...
video video

Výstava skla v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Další stránky:1 2 3 4 5 »