Salát ze zeleného chřestu s vejcem
2 porce
2 vejce
1/2 svazku zeleného chřestu
2 lžíce olivového oleje
100 g slaniny
1 šalotka
2 lžíce červeného vinného octa
Celozrnná hořčice
Sušené oregano
100 g salátových listů
Krutony
Zelený chřest očistíme a odkrojíme zaschlé konce. Vložíme do hrnce na vaření v páře, zaklopíme a necháme vařit.
Do kastrůlku vlijeme studenou vodu a vložíme vejce. Vyčkáme, až voda začne vřít, pak ji ztlumíme. Chceme, aby vejce nebyla úplně natvrdo, proto je budeme vařit 4 minuty od začátku varu vody.
Začneme připravovat dresing:
Nakrájíme slaninu na kostičky a šalotku nadrobno. Do pánve vlijeme asi lžíci oleje a dáme ji na oheň. Vsypeme slaninu a restujeme dozlatova. Přidáme šalotku a restujeme ještě půl minuty. Pánev sundáme z ohně a necháme lehce zchladnout.
Vrátíme se k vejcím – slijeme je a ochladíme ve studené vodě, pak je oloupeme.
Zkontrolujeme chřest. Pokud je hotový, vložíme ho do mísy s ledovou vodou, aby se zastavil proces vaření a zachovala se barva.
Do pánve s orestovanou slaninou vlijeme vinný ocet, olivový olej. Přidáme hořčici a sušené oregano. Rozmícháme jako dresing.
Na talíř upravíme listy salátu. Vyndáme zelený chřest z vody a přidáme ho k listům salátu. Salát doplníme překrojeným uvařeným vejcem a zalijeme zálivkou z pánve. Posypeme krutony, osolíme a opepříme.
Ohodnoťte tento recept: