![Na houby](https://ctfs.ceskatelevize.cz/porady-s3/648831c0d63bca2c3709e050/logo/na-houby-1697535495168.png?width=600&height=280)
Na houby
Přehled dílů
![](https://ctfs.ceskatelevize.cz/porady-s3/episode/64885e86702e7598d8032d38/card/z-jara-1714583667.jpg?width=480&height=270)
1/13 Z jara
První díl, pojednávající o historii mykologie, jakož i o nejchutnějších jarních úlovcích v čele s kulinářsky vyhlášenými smrži. Odborná spolupráce: Vladimír Antonín.
![](https://ctfs.ceskatelevize.cz/porady-s3/episode/64885e87702e7598d8032d43/card/hitparada-hribu-1714583667.jpg?width=480&height=270)
2/13 Hitparáda hřibů
Setkáme se s nejmasověji hledanými druhy tzv. pravých hřibů, ale i s mnoha raritami a vzácnými druhy. Odborná spolupráce: Josef Šutara.
![](https://ctfs.ceskatelevize.cz/porady-s3/episode/64885e86702e7598d8032d3e/card/kozi-hriby-1714583667.jpg?width=480&height=270)
3/13 Kozí hřiby
Prozradíme divákům, od čeho je odvozeno jméno kozáků a křemenáčů a dojde i na nejrůznější druhy klouzků. Odborná spolupráce: Josef Šutara.
![](https://ctfs.ceskatelevize.cz/porady-s3/episode/64885e86702e7598d8032d3c/card/magicke-muchomurky-1714583667.jpg?width=480&height=270)
4/13 Magické muchomůrky
Naučíme se odlišit nejen muchomůrku citrónovou od smrtelně jedovaté muchomůrky zelené, ale ocenit i chuť muchomůrky růžovky. Kdo otrávil Pepu Poláška? Odborná spolupráce: Jan Borovička.
![](https://ctfs.ceskatelevize.cz/porady-s3/episode/64885e86702e7598d8032d3f/card/lysohlavky-az-nakonec-1714583667.jpg?width=480&height=270)
5/13 Lysohlávky až nakonec
Pojednáme o schopnosti hub absorbovat těžké kovy včetně radioaktivních, jakož i o bedlách a žampionech. A co lysohlávky? Odborná spolupráce: Jan Borovička.
![](https://ctfs.ceskatelevize.cz/porady-s3/episode/64885e85702e7598d8032d30/card/nejen-o-vaclavkach-1714583666.jpg?width=480&height=270)
6/13 Nejen o václavkách
V tomto dílu pojednáme o houbových herbářích a nejrůznějších druzích jedlých i jedovatých lupenatých hub. Odborná spolupráce: Jan Holec.
![](https://ctfs.ceskatelevize.cz/porady-s3/episode/64884ea323fdfb60250af2cc/card/pavucince-a-ciruvky-1714582275.jpg?width=480&height=270)
7/13 Pavučince a čirůvky
Alespoň se dotkneme nejsložitějšího rodu hub – totiž pavučinců – abychom pak skončili u kulinářsky jistějších úlovků v čele s úžasnou čirůvkou fialovou. Odborná spolupráce: Jan Holec.
![](https://ctfs.ceskatelevize.cz/porady-s3/episode/648831c0d63bca2c3709e051/card/holubinky-a-ryzce-1714580245.jpg?width=480&height=270)
8/13 Holubinky a ryzce
Konečně dostaneme k ochutnávání holubinek – jediného houbového rodu, jehož poživatelnost lze posuzovat jazykem. A přehlídka ryzců nesmí chybět! Odborná spolupráce: Helena Deckerová.
![](https://ctfs.ceskatelevize.cz/porady-s3/episode/648833a78be4e702a10a8883/card/lisky-kuratka-a-brichatky-1714580382.jpg?width=480&height=270)
9/13 Lišky, kuřátka a břichatky
Houby roztodivných tvarů, vůní a chutí – houby připomínající květy i zdánlivě obyčejné pýchavky. Odborná spolupráce: Oldřich Jindřich.
![](https://ctfs.ceskatelevize.cz/porady-s3/episode/64884eaca008c71cfc0fc6ae/card/teplomilne-1714582277.jpg?width=480&height=270)
10/13 Teplomilné
Desátý díl se zaměřuje na houby, kterým svědčí teplo. V Českém krasu na vyhřátých vápencích rostou kuřátka připomínající korály, teplomilné hřiby i majestátní muchomůrka císařka. Odborná spolupráce: Oldřich Jindřich.