27 minut
Tep 24

15. června 2013

Obsah dílu

Protéza do zákeřné výdutě — Likvidace nádoru teplem — Profesor radiologie Vlastimil Válek

Části dílu

00:57
Protéza do zákeřné výdutě
    Protéza do zákeřné výdutě: Většinou dlouho nebolí a neprojevuje se, od určité velikosti znamená ale smrtelné riziko. Jde o chorobné rozšíření neboli výduť břišní tepny. Když praskne, má pacient leckdy malou šanci přežít. Pomoci může včasná, ale náročná operace. Vedle chirurga je stále častěji i v rukou intervenčního radiologa, zákrok vedený vnitřkem cév je šetrnější. V Olomouci řeší i ty nejsložitější případy, kdy dostává pacient speciální cévní protézu na míru.
    09:23
    Likvidace nádoru teplem
      Likvidace nádoru teplem: Nejen rozšíření, ale i přílišné zúžení je problém, který může vyřešit zákrok radiologů. V brněnské fakultní nemocnici se specializují na žlučové cesty, které jsou ucpány nádorem. Zprůchodňují je termoablací, při které nežádoucí tkáň spálí pomocí speciálních elektrod. Touto metodou likvidují například i malé metastázy v játrech,které nelze operovat. Jiný postup zase umožní dostat léky trubičkou rovnou do nádoru.
      17:34
      Profesor radiologie Vlastimil Válek
        Profesor radiologie Vlastimil Válek: V jeho doktorské rodině nebylo před studiem medicíny úniku, naštěstí ho bavila, a ze všeho nejvíc přístroje. Zakotvil u bouřlivě se rozvíjející radiologie, která využívá hlavně záření i ultrazvukové vlny. Zaměřil se na diagnostiku a léčbu v oblasti břicha, některé metody zavedl jako první a renomé získal i v zahraničí. Je šéfem Radiologické kliniky a zároveň náměstkem ředitele FN Brno, působí na LF MU Brno.
        Přehrát celé video
        Stopáž27 minut
        Další díl
        22. června 2013

        Přehled dílů

        128 dostupných

        Tep 24 na sociálních sítích

        Napište nám