MasoRecepty z knihy

Zapečená vepřová panenka

A s Ester Janečkovou si dnes připravíme zapečenou vepřovou panenku.

Ester Janečková
moderátorka

Ester Janečková

* 15. 12. 1972


Panenka

2 ks vepřové panenky
sklenička sušených rajčat
200 g slaniny

Do panenky se udělá vařečkou otvor, který se naplní rajčaty a slaninou. Panenku osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na olivovém oleji. Poté nakrájíme na silnější kolečka a naskládáme do zapékací misky. Zalijeme ochuceným bešamelem. Jako příloha se hodí rýže nebo opečené brambory.

Bešamel

máslo
hladká mouka
mléko
sójová omáčka
smetana ke šlehání
zakysaná smetana
chilli koření nebo chilli papričky
pepř, sůl

Na másle opečeme hladkou mouku, zalijeme mlékem. Přestaneme vařit. Osolíme, opepříme, přidáme trochu sójové omáčky (nejlépe kikkoman), dáme trochu chilli koření nebo případně nasekané chilli papričky. Přidáme smetanu ke šlehání, je možné přidat trochu zakysané smetany. Pokud nám zbyla sušená rajčata a slanina, nasekáme na kostičky a vložíme do omáčky.

Nalijeme na panenku a zapékáme v troubě zhruba 30 minut.

Další recepty Celý díl