Maso

Nadívaný vepřový bůček s podzimní zeleninou a polentovou kaší

10 porcí

2 kg vepřového bůčku bez kosti
drcený kmín
sůl
masový vývar nebo voda na podlití

Nádivka

300 g kuřecích prsou
300 g smetany ke šlehání
100 g bílé veky
200 g šunky od kosti
hrst petrželky
mletý pepř
sůl

Bůček očistíme, kůži nakrojíme do mřížky a do masa prokrojíme kapsu, osolíme a okmínujeme. Do takto připraveného masa vložíme nádivku. Spíchneme jehlami, můžeme svázat provázkem. Podlijeme vývarem a pečeme ve středně vyhřáté troubě doměkka a dozlatova.

Očištěné maso nakrájíme na kostky a se všemi surovinami (řádně vychlazenými) vymixujeme dohladka. Vmícháme housku a šunku nakrájené na kostičky, nasekanou petrželku, ochutíme pepřem a solí.

Zelenina

300 g mrkve
300 g kedlubny
300 g růžičkové kapusty
máslo
cukr
muškátový oříšek
sůl

Blanšírovanou zeleninu (krátce spaři, zchladit, nechat okapat) nakrájíme na menší kousky, orestujeme na másle, přidáme lžíci cukru a necháme zkramelizovat, ochutíme muškátovým oříškem a solí.

Polentová kaše

K výrobě polentové kaše potřebujeme kukuřičnou mouku nebo krupici, vodu a sůl.

Mouku nejprve přes síto spaříme, pak za stálého míchání vsypeme do vroucí vody, osolíme. Při vaření stále mícháme.

Až se mouka nelepí na stěny hrnce, je polenta hotová. Na čtvrt kila mouky připadne asi 1 l vody.

Instantní polentu připravíme podle návodu, většinou za tři minuty. Vybírejme tu v bio kvalitě, která je připravená využitím páry, kdy je zachována maximální nutriční hodnota.

Ohodnoťte tento recept: 

28 hlasů

Další recepty Celý díl