Moučníky a cukroví

Podmokelský kecaný koláč

Nejtradičnější děčínskou sladkostí je lahodný koláč s poeticky ukecaným názvem. Na lahodném máslovém kynutém těstě se střídají tři lahodné náplně – tvarohová, maková a povidlová.

20 g droždí
1 lžíce krupicového cukru
150−200 ml mléka
200 g hladké mouky
175 g polohrubé mouky
100 g rozpuštěného másla
2 žloutky
špetka soli

Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme cukr, trochu mouky, zalijeme mírně teplým mlékem, zamícháme, přikryjeme a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek. Poté přidáme ostatní ingredience, máslo nesmí být horké. Vypracujeme hladké tužší těsto, které necháme přikryté na teplém místě hodinu kynout.

Na vymaštěný plech s okrajem těsto rovnoměrně rozprostřeme do tenké vrstvy, pracujeme prsty. Na těsto klademe pomocí lžíce střídavě všechny tři náplně. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, až mají okraje zlatavou barvu a „odlupují“ se od plechu.

Tvarohová náplň

500 g měkkého tvarohu
2 vanilkové cukry
1 žloutek

Tvaroh smícháme s cukrem a žloutkem.

Maková náplň

150 g mletého máku
100 g cukru
asi 200 ml mléka
rum

Mák s cukrem krátce svaříme v mléku v hustou kaši, ochutíme rumem.

Povidlová náplň

300 g švestkových povidel
trocha rumu

Povidla ochutíme trochou rumu.

Ohodnoťte tento recept: 

57 hlasů

Další recepty Celý díl