Podmokelský kecaný koláč
Nejtradičnější děčínskou sladkostí je lahodný koláč s poeticky ukecaným názvem. Na lahodném máslovém kynutém těstě se střídají tři lahodné náplně – tvarohová, maková a povidlová.
20 g droždí
1 lžíce krupicového cukru
150−200 ml mléka
200 g hladké mouky
175 g polohrubé mouky
100 g rozpuštěného másla
2 žloutky
špetka soli
Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme cukr, trochu mouky, zalijeme mírně teplým mlékem, zamícháme, přikryjeme a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek. Poté přidáme ostatní ingredience, máslo nesmí být horké. Vypracujeme hladké tužší těsto, které necháme přikryté na teplém místě hodinu kynout.
Na vymaštěný plech s okrajem těsto rovnoměrně rozprostřeme do tenké vrstvy, pracujeme prsty. Na těsto klademe pomocí lžíce střídavě všechny tři náplně. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, až mají okraje zlatavou barvu a „odlupují“ se od plechu.
Tvarohová náplň
500 g měkkého tvarohu
2 vanilkové cukry
1 žloutek
Tvaroh smícháme s cukrem a žloutkem.
Maková náplň
150 g mletého máku
100 g cukru
asi 200 ml mléka
rum
Mák s cukrem krátce svaříme v mléku v hustou kaši, ochutíme rumem.
Povidlová náplň
300 g švestkových povidel
trocha rumu
Povidla ochutíme trochou rumu.
Ohodnoťte tento recept: