Tvarohový dort s broskvemi a malinami
Lehký, vlahý a osvěžující je tento dort pro všechny, kteří vyznávají nepečené dorty. Vhodný je i pro malé děti nebo naopak staroušky, kterým by oříšky zalézaly za zubní protézu.
asi 12 porcí, forma o průměru 23−26 cm
korpus
400−500 g cukrářských piškotů (podle velikosti formy)
Cukrářské piškoty zkrátíme o 20 % a stavíme je podél dortového ráfku, oblou a pocukrovanou stranou vně. Dno vyložíme odkrájenými a v broskvové šťávě namočenými kousky, až je zcela pokryté. Poté vrstvíme krém (viz níže) po třetinách a prokládáme opět v broskvové šťávě namočenými piškoty a malinami.
krém
80 g krupicového cukru
500 g měkkého tvarohu
250 g mascarpone
250 ml 33% smetany
14 g želatiny (plátkové)
citronová kůra
1 vanilkový lusk
na ozdobu
kompotované broskve
mražené maliny
želatina
Želatinu namočíme do 100 ml studené vody. Tvaroh vyšleháme s mascarpone, cukrem, vanilkou (lusk rozkrojíme a nožem setřeme semínka) a citronovou kůrou.
Šlehačku ušleháme do konzistence hustšího jogurtu (středně tuhá). K namočené želatině přilijeme ještě 100 ml teplé vody, vešleháme ji do tvarohové hmoty a zlehčíme šlehačkou.
Poté plníme formu a prokládáme piškoty a malinami (viz výše). Plnou formu necháme v lednici ztuhnout, nejlépe do druhého dne, poté ozdobíme kompotovanými broskvemi, malinami a vše zalijeme želatinou, kterou připravíme dle návodu, ovšem místo vody použijeme šťávu z kompotovaných broskví.
Ohodnoťte tento recept: