Žloutkové řezy
Sladké, syté a ukrutně dobré – takové jsou žloutkové řezy. Máte volbu – můžete zvolit variantu s citronovou polevou (hodně sladká volba) či bez ní. Krém je lahodný. Nezapomeňte nechat moučník dobře vychladit, nejlépe přes noc. Věříme, je to těžké. Vědomí, že máme v lednici takovou dobrotu, důkladně procvičí naši vůli.
1 plech
500 g listového těsta
750 ml mléka
balíček vanilkového cukru
100 g moučkového cukru
6 žloutků
90 g maizeny
3 bílky
50 g jemného krystalového cukru do sněhu
Listové těsto rozdělíme na dva díly, oba rozválíme, každý rozprostřeme na jeden plech, propícháme vidličkou a v rozehřáté troubě upečeme dozlatova a necháme vystydnout.
Jeden plát potřeme žoutkovou náplní, druhým přiklopíme a polijeme citronovou polevou. Necháme dobře vychladit. Poté krájíme nožem namočeným v teplé vodě.
citronová poleva
1 bílek
100 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
Bílek utřeme s prosátým moučkovým cukrem a citronovou šťávou dohladka. Šťávu přidáme přes sítko, abychom neměli v polevě kousky dužiny a jadérka.
Krém
Do půl litru mléka vsypeme vanilkový a moučkový cukr a přivedeme k varu. Ve zbývajícím mléce rozmícháme žloutky a maizenu. Za stálého míchání vlijeme do vařícího mléka a vaříme do zhoustnutí. Poté odstavíme. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh a zamícháme ho do horkého krému.
Ohodnoťte tento recept: