Jogurtové lívanečky s ovesnými vločkami
Kdo by neměl chuť na jemné lívanečky? Jogurtové lívanečky připravujeme bez kynutí, používáme jen kypřící prášek, a to nejlépe z vinného kamene (lze použít i zažívací sodu). Lívance jsou nutričně hodnotnější, použijete-li do těsta celozrnnou mouku a ovesné vločky.
16–18 lívanců
½ kg bílého jogurtu
250‒300 ml hladké nebo lépe celozrnné jemně mleté špaldové mouky
250‒300 ml ovesných vloček
1 lžička kypřicího prášku
2 vejce
2 lžičky olivového oleje
špetka soli
přepuštěné máslo nebo olej na pečení
borůvkový džem
měkký tvaroh
med
mletá skořice
Bílý jogurt smícháme s moukou, vločkami, kypřicím práškem, celými vejci, špetkou soli a dvěma lžičkami olivového oleje. Těsto necháme alespoň 20 minut odstát, vločky se tak nasáknou a teprve poté upravíme konzistenci těsta buď zředěním vodou, nebo jogurtem, nebo naopak přisypeme trochu mouky. Těsto má mít hustší litou konzistenci.
Na rozpáleném lívanečníku, jehož formy vytíráme máslem, pečeme lívance dozlatova z obou stran.
Lívance potíráme džemem, zdobíme tvarohem a podle chuti sladíme medem a sypeme mletou skořicí. Lívanečky se dají obalit ve skořici smíchané s cukrem a chutnají také skvěle.
Ohodnoťte tento recept: