Kávová zrna
Pro milovníky kávy a kávové vůně přinášíme recept na další sváteční sladkost, která by neměla chybět v mozaice vánočního cukroví.
Těsto
150 g hladké mouky
podle chuti kávová sedlina (spařená mletá káva – lógr)
100 g škrobové moučky
140 g másla nebo rostlinného tuku
90 g moučkového cukru
1 žloutek
1 lžíce rumu
Kávový krém
100 g hotového vanilkového pudinku
100 g másla
50 g čokolády na vaření nebo s 55 % kakaa
4 cl kávového likéru
moučkový cukr podle chuti
Poleva
bílá čokoláda nebo bílá cukrářská poleva
špetka kávové sedliny
Z ingrediencí na těsto zpracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinářské folie a necháme do druhého dne odležet v lednici.
Z těsta vyválíme tenký plát a vykrajujeme oválky (nebo jiné libovolné tvary) a pečeme ve středně vyhřáté troubě (170−180 °C dorůžova).
Vychladlé tvary slepujeme krémem a z jedné strany namáčíme do polevy.
Krém:
Do hotového vanilkového pudinku vešleháme změklé máslo, nad vodní lázní rozehřátou čokoládu, kávový likér a moučkový cukr.
Poleva:
Bílou čokoládu nebo cukrářskou polevu rozhřejeme nad vodní lázní a smícháme se špetkou kávové sedliny.
Ohodnoťte tento recept: