Vepřový bok plněný bramborovou nádivkou


Maso v mase i s bramborovou přílohou. Nápadité, pěkné, chutné. Nezapomínejte na doplnění čerstvou zeleninkou, dnes nás inspiruje mladý špenátek se zakysanou smetnou.
6−8 porcí
1,2 kg vepřového boku s kostí
300 g mletého masa z vepřové plece
300 g brambor
3 malé cibule (jarní) nebo 1 bílá
olej
čerstvě mletý pepř
čerstvé oregano
plocholistá petržel
1 vejce
mletý pepř
sůl
4 cibule
4 dl masového vývaru
Žebra z bůčku vykostíme. Kůži na bůčku nakrojíme do mřížky. Do masa prořízneme otvor, opepříme, osolíme a postavíme do pekáče.
Oškrábané brambory nakrájíme na kostičky. Na oleji brambory opečeme, přidáme nakrájenou cibuli a plátky česneku, lehce osmahneme a odstavíme.
K mletému masu přimícháme sekané čerstvé bylinky, mletý pepř, sůl, bramborovou směs, dobře promícháme a směs naplníme do bůčku.
Do pekáče ještě vložíme žebra, 4 na klínky nakrájené cibule, podlijeme vývarem.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 1,5 hodiny dozlatova.
Bůček krájíme na plátky a podáváme s mladým špenátem smíchaným se zakysanou smetanou.
Salát
300 g čerstvého mladého špenátu nebo listového salátu
2 dl zakysané smetany
Ohodnoťte tento recept: