Domácí rumové řezy
Ideálním postupem je, když jeden den upečeme korpus, naplníme ořechovou náplní a přes noc necháme v lednici ztuhnout a odležet. Až druhý den pokryjeme čokoládovou polevou.
Korpus
2 vejce
4 žloutky
150 g moučkového cukru
citrónová kůra
4 bílky
150 g hrubé mouky
rum
rybízová marmeláda
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
Náplň
150 g krupicového cukru
asi 2 dl vody
20 mletých dětských piškotů
200 g mletých ořechů
šťáva ze 1−2 citrónů
50 g čokolády na vaření
1 dl rumu
Čokoládová poleva
150 g čokolády na vaření
150 g másla
15 g moučkového cukru
1−2 lžíce smetany ke šlehání
Celá vejce a žloutky vymícháme s cukrem dohladka, strouhanou citrónovou kůrou, po částech přidáme mouku a na závěr ušlehaný sníh z bílků.
Těsto rovnoměrně a dohladka rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a pozvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě.
Vychladlý korpus rozkrojíme na tři stejné díly.
Spodní díl pokapeme rumem, potřeme tenkou vrstvou marmelády, na ni rozetřeme polovinu náplně, položíme a lehce přitiskneme druhý plát korpusu, pokapeme rumem, potřeme marmeládou, zbývající náplní a položíme třetí plát korpusu (opět lehce přitiskneme), pokapeme rumem a necháme přes noc v lednici.
Druhý den rozpustíme nad vodní lázní čokoládu s máslem, dobře promícháme s cukrem, podle potřeby přidáme smetanu. Čokoládu necháme za průběžného promíchání zchladnout na potřebnou konzistenci a připravený moučník jí pokryjeme a necháme ztuhnout.
Nožem namočeným v teplé vodě krájíme řezy, které můžeme podávat se šlehačkou.
Ohodnoťte tento recept: