Zelné lívance
Vyzkoušejte starý, nicméně málo známý recept z hornické kuchařky (Hornická kuchařka z Ostravska, Matice slezská v Opavě, 2009). Lívance se zelím jsou výborné!
4–6 porcí
1/2 kostky droždí
1 lžíce krystalového cukru
200 ml mléka
50 g másla
2 vejce
250 g hladké mouky
2 hrnky nakrájeného čerstvého zelí
30 g másla
špetka pepře
trochu krystalového cukru
sůl
máslo na opečení
Droždí rozetřeme s krystalovým cukrem, přilijeme vlažné mléko, ve kterém jsme rozpustili máslo, vejce, mouku, vše smícháme v polotekuté (lívancové) těsto a necháme kynout.
Během kynutí připravíme zelí.
Zelí najemno nakrájíme a orestujeme na másle, ochutíme (výrazněji) mletým pepřem, špetkou cukru a solí. Chvilku podusíme a necháme zchladnout.
Do vykynutého těsta přimícháme zelí a na másle pečeme lívance, z obou stran dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: