Holašovické koláčky
Malé krásné koláčky žádají precizní přípravu, ovšem výsledek stojí za to. Jsou jemné, voňavé a v ústech rozplývající se.
cca 80 ks malých koláčků
20 g droždí
1 lžička cukru
cca 250 ml vlažného mléka
3 žloutky
100 g másla
500 g polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra z 1 citronu
2 lžíce sádla
vejce na potření
Nejprve si připravíme kvásek - droždí rozmícháme s cukrem, přilijeme mléko a přikryté necháme vyběhnout.
Mezitím rozpustíme máslo a do vlažného vmícháme žloutky.
Mouku smícháme se solí, oběma cukry, citronovou kůrou, přidáme kvásek, máslo se žloutky a zpracujeme těsto (můžeme i mixerem), na závěr ještě vmícháme sádlo, koláčky jsou pak pěkně křehké. Těsto přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozválíme na hady, pak rozdělíme na požadovaný počet dílků (20 ks na plech) a uválíme kuličky. Uhlazenou stranou je klademe vrchem (zatočenou dospodu) na plech, přikryjeme utěrkou, igelitem a necháme ještě hodinu kynout.
Závažím obaleným v plátýnku nebo rovným dýnkem malé skleničky vmáčkneme do každého koláčku důlek.
Okraje každého koláčku potřeme rozšlehaným vejcem.
Koláčky plníme různými náplněmi (tvarohovou, makovou, ořechovou, povidlovou atp.), zdobíme rozinkami, mandličkami nebo brusinkami.
tvarohová náplň
500 g tvarohu na pečení (kostky)
3 žloutky
2 vanilkové cukry
citronová kůra z 1 citronu
rum
moučkový cukr podle chuti
podle potřeby 1–2 lžíce dětské krupičky na zahuštění
Všechny ingredience smícháme v hladkou fáš a pomocí cukrářského sáčku plníme koláčky.
ořechová náplň
4–5 lžic krupicového cukru
250 ml vody
200 g vlašských ořechů
2 vanilkové cukry
citronová kůra
10–15 piškotových drobečků na zahuštění
1/4 lžičky skořice
rum
1 vejce
Cukr svaříme s vodou a do rozvaru vmícháme najemno mleté ořechy, vanilkový cukru, citronovou kůru, mleté piškoty, skořici, rum a jedno vejce. Pomocí cukrářského sáčku plníme koláčky.
Ohodnoťte tento recept: