Přízvisko pecivál dostane lenoch, který se sotva hne či v časech dřívějších lenivý na peci lehával. Telčské peciválky jsou na tom obdobně – upečené, s povidlím a mákem promíchané se nechávaly na peci proležet a prohřát, pak se lžící z jedné mísy jídávaly. Jen hospodyňka, který peciválky chystá, si s leností určitě nezadá...

500 g polohrubé mouky
40 g kvasnic
lžíce cukru
1/4 l mléka
250 g vařených brambor oloupaných
50 g sádla
2 žloutky
špetka soli
máslo nebo sádlo na vymazání plechu
mléko na namáčení
švestková povidla
mletý mák
moučkový cukr

Mouku vsypeme do mísy, uděláme důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, cukr, zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a necháme vyběhnout (10–15 minut).

Ke kvásku přilijeme zbytek mléka, přidáme nastrouhané brambory, rozpuštěné sádlo, žloutky, sůl a vypracujeme hladké těsto. Jakmile se suroviny spojí, těsto si můžeme dát na vál, aby se nám s ním lépe pracovalo. Když je hladké a nelepí se, vložíme jej zpět do mísy, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout alespoň hodinu, během kynutí těsto dvakrát promísíme.

Polovinu vykynutého těsta vyklopíme na vál posypaný moukou, vyválíme asi centimetrový plát, ze kterého vykrajujeme malá kolečka (formičkou nebo skleničkou, lépe menší o průměru cca 4 cm), z nich tvarujeme kuličky, klademe je na plech vymazaný tukem. Do každé kuličky vymáčkneme důlek a necháme na plechu ještě 10 minut kynout. Poté pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Horké peciválky vložíme do mísy, ve které jsme smíchali švestková povidla a mletý mák smíchaný s moučkovým cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

62 hlasů

Další recepty Celý díl