Celerové krokety s žampionovým ragú
Zde je ukázka obyčejného výtečného pokrmu, za který jako kuchaři určitě sklidíte pochvalu. Podávat můžete jako předkrm i jako hlavní jídlo.
6–8 porcí
½ l mléka
snítka libečku
100 g másla
1 malá cibule
200 g celeru
4 vrchovaté lžíce hladké mouky
2 vejce
200 g strouhanky
olej na smažení
sůl
Mléko svaříme s libečkem a necháme zchladnout.
Na másle opečeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme na malé kostičky nakrájený celer a opékáme na skus, poté zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme za stálého míchání mlékem, ochutíme muškátovým oříškem a solí. Hustý bešamel krátce provaříme a necháme vystydnout.
Ze zchladlého bešamelu tvarujeme malé krokety, které máčíme v rozšlehaných vejcích a obalujeme ve strouhance. Ihned smažíme v oleji dozlatova. Odkládáme na savý papír a podáváme s žampionovým ragú.
žampionové ragú
50 g másla
500 g žampionů
100 ml bílého vína
hrst sekané petrželky
sůl
Na másle osmahneme na klínky nakrájené žampiony, zastříkneme vínem, ochutíme petrželkou a solí.
Ohodnoťte tento recept: