Maso

Roštěná na česneku s kapustou a chlupatým knedlíkem

Česnek je v tomto dílu všudypřítomný – vždyť máme ten pravý český!

4−6 porcí

1 kg hovězí roštěné
olej
1 cibule
5 stroužků česneku
1 lžíce hladké mouky
mletý pepř
sůl
voda
50 g másla

Maso nakrájíme na plátky, podle potřeby naklepeme, ale máme-li dobré maso, klepat nemusíme. Plátky osolíme, opepříme a zlehka obalíme v hladké mouce. V kastrolu na rozpáleném oleji maso opečeme z obou stran, vyjmeme a na výpeku po mase opečeme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova (podle potřeby přidáme olej), přidáme nahrubo nakrájený česnek, krátce osmahneme a na tento základ vložíme plátky masa, podlijeme horkou vodou, aby bylo maso zakryté, přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. Na závěr šťávu zjemníme máslem a dále nevaříme. Podáváme s kapustou a chlupatým knedlíkem.

kapusta

1 hlávka kapusty
olej
1 cibule
5 stroužků česneku
kmín
vinný ocet
mletý pepř
sůl

Cibuli nakrájenou na kostičky osmahneme na oleji dosklovata, přidáme na kostičky nakrájenou kapustu, kmín, zasmahneme, vložíme nahrubo nasekaný česnek, opět opečeme, zastříkneme octem, osolíme, podle potřeby podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Dochutíme mletým pepřem.

chlupaté knedlíky

600 g brambor typu C
asi 250 g hrubé mouky
1 vejce
2 lžíce oleje
sůl
1 lžíce sádla nebo oleje

Oškrábané brambory nastrouháme, přebytečnou vodu slijeme. Brambory smícháme s moukou, vejcem, olejem, nasekanou petrželkou a solí. Lžící vykrajujeme knedlíky a vaříme v osolené vodě. Knedlíky vždy po vhození do vody podebereme, aby se nepřichytily ke dnu. Podle velikosti knedlíků vaříme asi 7 minut. Uvařené knedlíky promícháme se sádlem nebo olejem a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

45 hlasů

Další recepty Celý díl