Smetanový dezert
Lahodný, přímo božsky chutnající dezert je od paní Jitky Bílkové z Křenovic. Své cukrářské tajnosti předává i vnučce Pavle. My si velmi ceníme toho, že i nám prozradila recept na oceněný smetanový dezert. Na první pohled se může zdát příprava poněkud složitější, ale nakonec zjistíte, že to jde vcelku rychle a výsledek stojí za to!
čokoládový piškotový plát
3 vejce
90 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
2 lžičky kakaa
1−2 lžíce vody
Vejce rozklepneme do mísy, přidáme cukr a metlou vyšleháme do husté pěny, přidáme vodu (těsto je pak hezky vláčné), vmícháme mouku a kakao. Vlijeme na nízký plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřeme (kraje ponecháme delší, abychom mohli s korpusem dobře manipulovat). Pečeme při 200 °C necelých 10 minut.
cukrářské piškoty
8 vajec
200 g krupicového cukru
250 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
Oddělíme bílky od žloutků.
1/3 krupicového cukru přidáme ke žloutkům a vyšleháme do světlé pěny.
2/3 krupicového cukru přidáme k bílkům a vyšleháme tuhý sníh.
Vyšlehané žloutky vmícháme zlehka do sněhu, poté hladkou mouku. Z těsta tvarujeme na plech vyložený pečicím papírem piškoty. Zlehka je posypeme moučkovým cukrem a pečeme ve vyhřáté troubě při 150 °C asi 10 minut. Při pečení necháme troubu pootevřenou!!!
Smetanová náplň
600 g zakysané smetany
150 g šlehačky
25 g moučkového cukru
Zakysanou smetanu smícháme s ušlehanou šlehačkou a moučkovým cukrem.
Kompletace dezertu
Na prokapání:
200−300 ml vody
1 vrchovatá lžíce instantní kávy
Na podávání:
šlehačka a ovoce
Kraje kakaového korpusu ořízneme tak, abychom měli strany pěkně rovné.
Do vody vmícháme instantní kávu a prokapeme jí kakaový korpus.
Korpus potřeme 1/3 smetanového krému (náplně), poklademe piškoty, potřeme druhou 1/3 smetanového krému, poklademe piškoty – tuto vrstvu piškotů klademe kolmo na předchozí.
Opět pokapeme kávou, potřeme poslední vrstvou smetanového krému a zaprášíme kakaem.
Nakrájíme na řezy a dobře vychlazené podáváme se šlehačkou a ovocem.
Ohodnoťte tento recept: