Čokoládový dortík s jahodovou omáčkou


Tento dortík můžete najít v jídelních lístcích lepších restaurací pod názvem fondant. Dortík má svoji specifickou vlastnost – podává se horký a po rozkrojení je na středu tekutý.
6 porcí
Těsto na dortík
250 g 70% čokolády
250 g másla
200 g moučkového cukru
4 vejce
100 g hladké mouky
Jahodová omáčka
80 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
2,5 dl smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
střik koňaku nebo brandy
300 g jahod
Jako první si připravme jahodovou omáčku. V kastrůlku rozehřejeme oba cukry na karamel, zalijeme smetanou, přidáme obsah vanilkového lusku i slupku a povaříme. Lusk vyjmeme, zastříkneme koňakem, přidáme půl dávky jahod, rozmixujeme a přecedíme. Do hladké omáčky přidáme druhou polovinu na drobnější kusy nakrájených jahod a podáváme k čerstvě pečenému, ještě teplému čokoládovému dortíku.
Troubu rozehřejeme na 200 °C.
Čokoládu společně s máslem vymícháme ve vodní lázni dohladka.
Cukr vymícháme s vejci do pěny a poté postupně vmícháme čokoládu s máslem, na závěr důkladně vmícháme prosátou mouku.
Pečeme ve formičkách buď teflonových nebo vymazaných máslem a vysypaných strouhankou. Dortíky pečeme 9−12 minut podle velikosti formiček. Po upečení podáváme s jahodovou omáčkou.
Ohodnoťte tento recept: