Moučníky a cukroví
Velikonoční svěceník neboli mazanec
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/w512/213/213562221900008/249954.jpg?1364032577)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10084897100/foto09/../recepty/recept1227.jpg?1364049772)
Stejně tak by na svátečním stole neměl chybět velikonoční svěceník neboli mazanec.
400 g polohrubé mouky
20 g droždí
70 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
2 dl mléka
100 g másla
3 žloutky
špetka soli
50 g rozinek
rum na namočení rozinek
vejce na potření
50 g mandlových lupínků
Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žloutků vypracujeme kynuté těsto. Vmícháme rozinky namočené v rumu a necháme hodinu kynout. Potom z těsta uděláme bochník a dáme ho na vymazaný plech. Opět necháme vykynout. Povrch bochníku nakrojíme do kříže, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme asi 30 minut při teplotě 170 °C.
Ohodnoťte tento recept:
732 hlasů