44 minut

25. ledna 2016

Obsah dílu

Spor o hranice — Urážka bez omluvy — Policista kameníkem?

Části dílu

01:02
Spor o hranice
    Přes patnáct let se pravidelně vynořuje hraniční spor mezi Polskem a Českem. Smlouva z roku 1958 připravila sousední stát o 368 hektarů, které jsou ovšem z hlediska územního celku zanedbatelné. Polsko s tímto řešením souhlasilo i po změně poměrů v roce 1992. Přesto se v posledních letech připravuje na českém ministerstvu vnitra návrh, podle kterého by Česko odevzdalo Varšavě kus svého území. Dotýká se to desítek obcí, kterým se ztráta pozemků nelíbí. Dlužíme opravdu něco Polsku, nebo je to jen diplomatické gesto, které lze považovat za zbytečný ústupek? Natáčela reportérka Aneta Snopová.
    18:09
    Urážka bez omluvy
      Lze beztrestně dělat z obětí komunismu zločince? Touto otázkou se v souvislosti s výroky poslankyně za KSČM Marty Semelové zabývá brněnský advokát a zastupitel Michal Kincl. Semelová např. tvrdí, že se v roce 1950 Horáková přiznala k velezradě a vyzvědačství. Advokát se jejími výroky cítí dotčen, a proto na poslankyni Semelovou podal žalobu na ochranu osobnosti. Obvodní soud pro Prahu 1 jeho žalobu sice nedávno zamítl, ale Michal Kincl připravuje odvolání. Věří, že uspěje a Semelová se za své výroky písemně omluví. Více reportér Mirek Petráček.
      31:54
      Policista kameníkem?
        Loni v květnu zahynul známý karlovarský motocyklový závodník Vítězslav Bican. Místo náhrobního kamene je však na jeho hrobě improvizovaný dřevěný kříž bez jména. Kámen totiž odnesl kameník, když závodníkova maminka zjistila, že neodvedl práci, kterou mu zadala. Z kameníka se navíc vyklubal vysoký policejní důstojník hospodářské kriminálky, který ani nesmí podnikat. Tragikomický příběh, připomínající soudničku od Karla Poláčka, natočil reportér David Vondráček.
        Přehrát celé video
        Stopáž40 minut
        Další díl
        1. února 2016

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám