26 minut

8. února 2009

Obsah dílu

Švýcarsko: Sv. Mořic — Írán — Arménie — USA: autosalon

Části dílu

01:05
Švýcarsko: Sv. Mořic
    Malé švýcarské město mnoha superlativů. Svatému Mořici se mimo jiné přezdívá „vrchol světa“. Je víc než 1800 metrů nad mořem, ale to není jediný důvod, proč si takové pojmenování vysloužil. Je také místem, které si zakládá na vysokém standardu – najdete tady největší koncentraci čtyř a pěti hvězdičkových hotelů v horském středisku vůbec, dokonce jachtařský klub ve výšce celých 2,5 tisíce metrů a nebo největší whisky bar na světě. Dnes se ale budeme věnovat hlavně místní okouzlující přírodě.
    06:21
    Írán: Kášán
      Na půl cestě mezi Teheránem a Isfahánem zůstává většinou stranou pozornosti i té hrstky turistů, co do Íránu zavítá, nevelké město Kášán. Jde přitom o malý architektonický klenot, především kvůli nádherným domům místních bohatých obchodníků. Na nich, podobně jako na náboženských stavbách ve městě, se často podepsal rukopis perského architekta Ustada Aliho Mariama, který, jak doufáme, zaujme i vás.
      12:00
      Arménie: bleší trh
        Míříme do arménské metropole na jednu zvláštní akci. Koná se každou sobotu v centru hlavního města Jerevanu, ale hrdí Arméni z ní velkou radost nemají. Tradičnímu blešímu trhu tedy aspoň říkají vernisáž. Přitom se vůbec nemají za co stydět, množstvím nabízených věcí totiž „blešák“ předčí všechny podobné akce v okolí. Jerevanská vernisáž nabízí výjimečnou exkurzi o několik desetiletí zpátky a svým způsobem dokumentuje pohnuté dějiny země.
        18:00
        USA: autosalon
          Vsaďte se, že srdce skoro každého chlapa poskočí, když je řeč o autech. Michal Kubal, zpravodaj České televize v USA určitě není výjimkou. Na prestižní autosalón v Detroitu ho přivedl profesionální zájem o dění kolem ekonomické krize a nástupu nových technologií. Nakonec si Detroit pořádně užil a vy si ho, doufáme, užijete s ním.
          Přehrát celé video
          Stopáž25 minut
          Další díl
          15. února 2009

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám