Místo nafty bude brněnské autobusy pohánět plyn

Brno – Autobusy poháněné stlačeným zemním plynem začne příští rok nakupovat brněnský dopravní podnik. Mezi lety 2014 a 2015 jich chce nakoupit sto a obměnit tak stárnoucí vozový park, který nyní udržují při životě především rekonstrukce starších vozidel.

Letos chce Dopravní podnik města Brna rekonstruovat dvacet autobusů včetně šesti kloubových.„Rekonstrukcí se prodlouží životnost o deset let a je to o polovinu levnější než nákup nového vozu,“ uvedla mluvčí podniku Linda Škrancová. Podnik ale přiznává, že ani rekonstrukce neudrží staré autobusy v provozu věčně, je proto třeba nakoupit nové.

Nová vozidla by měla jezdit na plyn. Jejich nástup má být razantní, v příštím roce chce DPMB koupit 50 vozidel, stejný počet o rok později. Park autobusů tak obmění z třetiny. Za autobusy zaplatí půl miliardy, dalších 50 milionů budou stát úpravy infrastruktury. Současně ale firma očekává, že provoz „plynových“ autobusů bude mnohem levnější než těch se spalovacím motorem. Životnost nových autobusů má být dvanáct let. „V takovém případě bychom ušetřili za za dobu jejich životnosti až 140 milionů korun. Předpoklad samozřejmě vychází z aktuálních cen pohonných hmot,“ upozornila mluvčí Škrancová.

Kromě autobusů chce dopravní podnik zakoupit i nové trolejbusy – mezi lety 2013 a 2015 chce zakoupit 30 článkových vozů. Pomoci mají především s provozem na linkách 25 a 26, kde v posledních letech výrazně vzrostl počet cestujících. Kromě nových vozidel mají s omlazením trolejbusového parku pomoci i ojetiny, které chce dopravní podnik zakoupit od svého královéhradeckého protějšku. Navíc městská společnost plánuje rekonstrukci dvanácti starších trolejbusů.

Brněnský dopravní podnik provozuje 298 autobusů průměrného stáří 9 let a 144 trolejbusů starých v průměru 16 let.