Kraj neodvolal ředitelku litoměřického gymnázia, protože se bojí soudu

Ústí nad Labem – Ředitelka litoměřického gymnázia Josefa Jungmanna zůstává i přes protesty studentů ve své funkci. Rada kraje ani speciální skupina totiž nenašla žádné závažné porušení předpisů nebo zákona a kraj se bojí, že by po jejím odvolání následně prohrál u soudu. Na dnešním brífinku to uvedl krajský radní pro školství Petr Jakubec. Studenti budou proti rozhodnutí rady zachovat Evu Bulasovou ve funkci první školní den protestovat. Část učitelů, studentů a rodičů se o její odvolání snaží už více než rok, kritizují její personální změny a nehospodárné vedení školy.

„Pokud bychom paní ředitelku odvolali bez závažného důvodu, tak by v případě soudního projednání náhrady ušlé mzdy výlohy vyrostly do poměrně vysoké výše, protože plat ředitele není úplně malý,“ řekl Jakubec s tím, že takový spor by u soudu Bulasová určitě vyhrála. 

Jedinou možností tak zůstává odstoupení Evy Bulasové z její vlastní vůle. Podle Jakubce ale nechce ustoupit neoprávněným nátlakům. Řekla mu prý, že i v tomto prostředí zvládne vzdělávací proces řídit. „Myslím si, že pokud by odešla paní ředitelka, tak uklidnění na gymnáziu nenastane,“ dodal Jakubec s tím, že na gymnáziu by i tak zůstaly dvě znesvářené skupiny kantorů. Sama ředitelka doufá, že se situace uklidní už v pátek, kdy si všechny pozvala ke kulatému stolu a chce s nimi jednat.

První problémy na škole mohou nastat hned první školní den. Studenti hned od rána plánují protest před budovou školy a nepůjdou do tříd, protest navíc stejným způsobem může probíhat několik dní. Podle vedoucího školského odboru Krajského úřadu Ústeckého kraje Štěpána Harašty tím ale poruší školní řád, za což jim může hrozit až vyloučení ze školy. „Děti starší 18 let jsou tu na vlastní zodpovědnost, mladší děti budou dostávat od rodičů omluvenku s nápisem stávka,“ vysvětluje otec jednoho ze studentů Martin Šimsa.

Litoměřice: Setrvání Bulasové ve funkci je kontraproduktivní

Některé body, které odpůrci ředitelky kritizovali, uznal jako drobná pochybení i kraj. Podle Jakubce se například prokázalo kouření zaměstnanců v budově školy, což zákon zakazuje. Kraj ale nezjistil, jestli to byla přímo ředitelka, navíc takové pochybení by prý nepovažoval za závažné, tudíž by nešlo o dostatečný důvod k odvolání. Tím není ani nepravidelná docházka do hodin, které měla ředitelka vyučovat. 

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Kraj prý kritizoval ředitelku za to, že situaci na škole nechala zajít až tak daleko. „To jsem vyčetl i paní ředitelce, že nebyla razantnější,“ řekl Harašta. Ústecký kraj za přístup k situaci na gymnáziu dlouhodobě kritizuje i vedení Litoměřic. Rada města ve svém usnesení uvedla, že považuje setrvání Evy Bulasové ve funkci za „kontraproduktivní až likvidační“. „Pokud si vedení Litoměřic myslí, že je ta škola řízena špatně, mají možnost si ji nechat převést na sebe,“ okomentoval kritiku Jakubec s tím, že o takové věci by muselo rozhodnout zastupitelstvo a rada kraje.