Mariánské Lázně od pátku rozezní Chopin

Mariánské Lázně - Třetí srpnový týden je v Mariánských Lázních vyhrazen Fryderyku Chopinovi. Polského „básníka klavíru“ připomíná festival nesoucí jeho jméno, letos už popětapadesáté. Poprvé ale ve spolupráci s webem ČT24, který z programu odvysílá živě pět koncertů.

UPOUTÁVKA: Chopinův festival 2014 na webu ČT24 (zdroj: ČT24)

Letošní ročník otevírají 14. srpna klavíristé Ivan Klánský a Martin Kasík skladbami Chopina a Rachmaninova (prolog festivalu v hudební síni domu Chopin). Slavnostní zahajovací koncert proběhne o den později v mariánskolázeňském společenském domě Casino; jeho sál rozezvučí Západočeský symfonický orchestr pod taktovkou islandského dirigenta Gudniho Emilssona – k Chopinovi se tentokrát přidá Beethoven.

Zahajovací koncert je jedním z celkem pěti koncertů, které živě odvysílá ve spolupráci s Chopinovým festivalem web ČT24. V přímém přenosu a později ze záznamu si budete moci poslechnout:

  • slavnostní zahajovací koncert (15. 8., 19:30)
  • klavírní recitál (17. 8., 20:00)
  • orchestrální koncert (20. 8., 20:00)
  • klavírní recitál (21. 8., 20:00)
  • slavnostní závěrečný koncert (23.8., 19:30)

V následujících dnech čekají návštěvníky festivalu klavírní recitály, vystoupení Pražského komorního orchestru a chopinovské interpretace od hudebníků z Polska, Maďarska a Spojených států. Kromě Chopinových skladeb zazní také díla Johannese Brahmse, Leoše Janáčka, Roberta Schumanna či J. S. Bacha. Slavnostní závěr je, stejně jako zahájení, vyhrazen Západočeskému symfonickému orchestru, o den později - 24. srpna - opravdu definitivní tečku za festivalem obstará večer šansonu v podání Zory Jandové za klavírního doprovodu Zdeňka Merty.

55. ročník doprovodí i nehudební program, například výstava Chopinovský umělecký plakát v Městském divadle (do 8. září). 

Festival pořádá Společnost Fryderyka Chopina, založená v roce 1959, tedy rok před prvním ročníkem, spolu s Mariánskými Lázněmi a za podpory Polského institutu. Každé dva roky je součástí přehlídky i klavírní soutěž mladých pianistů, její další ročník připadá na rok 2015.

  • Fryderyka Chopina (1810–1849) pojí s Mariánskými Lázněmi především láska k dceři svého přítele Marii Wodziňské, s níž se chtěl oženit, ke sňatku ale nikdy nedošlo. City k Marii, jež vyjádřil při své návštěvě města v roce 1836, jeho tvorbu ovlivnily – při skládání „Valčíku na rozločenou“ či Etudy f moll, Op. 25 č. 2, kterou popsal jako „portrét Mariiny duše“.

V Čechách byl Chopin sice jen několikrát, jeho hudební talent ale ovlivňovali od mládí čeští hudebníci. Kteří a jak? Připomeňte si v následujícím dokumentu:

Dokument: Chopin v Čechách (zdroj: ČT24)