Velký knižní čtvrtek přichází

Praha - Deset nových knih od deseti oblíbených spisovatelů v jediný den nabídne projekt Velký knižní čtvrtek, který je naplánován na 13. října. Devět předních tuzemských nakladatelství totiž v tento den na pulty knihkupců uvede své podzimní novinky - například nový titul od Paula Coelha, Martiny Formanové či Tomáše Halíka.

Do nového projektu, který inicioval knižní distributor Kosmas, se zapojilo například nakladatelství Argo, Academia, Host či Kalich. Společně na trh uvedou deset nových knih napříč literárními žánry. „Vedle sebe se tak představí nový historický román, román pro ženy, severská detektivka nebo kniha pro děti,“ za pořadatele akce informovala Johana Turnerová.

Organizátoři akce se nechali inspirovat ve Velké Británii, kde má knižní „Super Thursday“ (neboli Super čtvrtek) dlouhou tradici. „Každý rok tam první čtvrtek v říjnu v jeden den vychází množství zajímavých novinek od populárních autorů. O události, která je symbolickým startem podzimní knižní sezóny, pak referuje většina ostrovních médií. Díky tomu čtenáři získají přehled o tom nejzajímavějším, co před Vánocemi nabízí knižní trh, a pochopitelně se to odrazí na růstu návštěvnosti knihkupectví,“ vysvětluje obchodní ředitel knihkupectví Kosmas Josef Žák. Dodal, že obdobnou tradici by zúčastnění chtěli vytvořit i v České republice. „S nadsázkou řečeno bychom rádi opět po letech viděli čtvrteční fronty před knihkupectvími, známé z předlistopadových dob,“ doplnil Žák.

„Ta nostalgie po knižních čtvrtcích tady je, ale obávám se, že dneska vychází tolik knížek, že ani ty čtvrtky v tom nejsou schopny udělat nějaký pořádek. Vychází čtyřikrát víc knih než v 80. letech,“ uvedl profesor literatury Jiří Trávníček.  

„V současné době musí nakladatelé držet pohromadě, zejména v okamžiku, kdy se bude zvedat DPH na knihy, tak se musíme snažit, abychom uspěli na trhu za jakoukoliv cenu,“ komentoval akci zástupce nakladatelství Argo Richard Klíčník.

Velký knižní čtvrtek
Zdroj: ČT24

Letošní 13. říjen by tak neměl ujít například fanouškům populárního brazilského spisovatele Paula Coelha, jehož nový titul Alef na trh uvede nakladatelství Argo, které v rámci Velkého knižního čtvrtku nabídne i historický román od Umberta Eca - Pražský hřbitov. Na své si přijdou i ženy, pro které je určen román Nevěra po americku od Martiny Formanové, manželky slavného filmového režiséra Miloše Formana.

Na pulty knihkupců bude uvedena také kniha Tomáše Halíka Úvahy na prahu tisíciletí, první kompletní české vydání díla Souostroví Gulag od Alexandra Solženicyna, které vyjde ve třech svazcích, dětská kniha Komisař Vrťapka či nový titul od Jiřiny Šiklové.

Vydáno pod