Průměrné úrokové sazby hypoték jsou nejnižší za šest let

Praha – Z dnes zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex vyplývá, že úrokové sazby u hypotečních úvěrů v říjnu dále klesaly a dostaly se tak na nejnižší úroveň za šest let. Průměrná úroková sazba hypoték klesla ve srovnání se zářím o 0,12 procentního bodu na 3,77 procenta, nejníže od listopadu 2005. Ukazatel Fincentrum Hypoindex sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Doposud nejnižší úroková sazba v historii Hypoindexu, který se zabývá hypotečním trhem od roku 2003, byla v červenci 2005. Tehdy úroková sazba klesla na 3,62 procenta. „Úrokové sazby se opět přiblížily historickému minimu z července 2005, pro klienty je však pozitivní, že zatímco v roce 2005 byla historická minima dosažena díky jednoletým fixacím, dnes jsou sazby taženy dolů především pětiletými fixacemi, které opět stanovily nová historická minima,“ uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl. Úrokové sazby u hypoték s pětiletou a tříletou fixací v říjnu podle Rajdla dosáhly nových minim za historii jejich měření ve Fincentrum Hypoindexu. 

Hypotéky by navíc mohly zlevnit ještě více, kdyby Česká národní banka snížila sazby, za které půjčuje ostatním bankám. Podle Lubomíra Lízala z bankovní rady se to může stát v případě, že posílí česká měna. „U variabilních sazeb, které jsou vázány na mezibankovní trh, je pravděpodobnost vyšší z toho důvodu, protože tato sazba se hodně odvíjí od rozhodování ČNB,“ vysvětlil ředitel firmy Golem finance Libor Ostatek. 

Bydlení
Zdroj: ČT24/Isifa/Rex Features

Libor Ostatek, ředitel Golem finance

„Do konce roku možná ve statistickém ohledu sazba malinko poklesne v řádu setin, ale troufám si tvrdit, že se velmi blížíme úrokovému dnu.“

V říjnu podle údajů indexu klesl počet uzavřených hypoték, a to z 6 291 v září na 5 821 v říjnu. Objem hypoték klesl ze zářijových 10,38 miliardy korun na 9,82 miliardy korun. Největší zájem byl o hypotéky s pětiletou fixací, následuje tříletá fixace. Naopak malý zájem je o hypotéky s jednoletou fixací.

„V současné době banky překročily hranici sto miliard. Do konce roku odhadujeme, že bude objem úvěrů minimálně 115 až 120 miliard, což bude historicky druhý třetí nejlepší výsledek hypotečního financování v ČR,“ uvedl k výsledkům za letošní rok Ostatek.

Daňové zvýhodnění čekají změny

Zájemce o hypotéku navíc čekají v příštích letech změny. Vláda má snížit limit odpočtu úroků ze současných 300 tisíc ročně na 80 tisíc. Daňové zvýhodnění 80 tisíc ročně bude při 4procentní úrokové sazbě stačit zhruba na dva miliony. Při pětiprocentním úroku na milion šest set tisíc.

„Částka je nižší, ale pokrývá průměrnou hypotéku, která je dneska kolem 1,7 milionu, dostatečně, takže střední třída obyvatelstva je naprosto v tomto režimu uspokojena,“ ubezpečuje předseda představenstva Asociace hypotečních makléřů a generální ředitel Gepard finance Jan Kruntorád.

Fincentrum Hypoindex hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.