Škromach se nedostal do předsednictva ČSSD, uspěli Chládek nebo Štěch

Praha – Ústřední výkonný výbor ČSSD dnes zvolil dalších deset členů stranického předsednictva. Dostali se do něj například předseda Senátu Milan Štěch, ministr školství Marcel Chládek, bývalá senátorka Alena Gajdůšková nebo jihočeský hejtman Jiří Zimola. Neuspěl naopak Zdeněk Škromach, který nedávno vyhlásil ambice kandidovat na prezidenta, pokud už svou funkci nebude obhajovat Miloš Zeman. Ve hře bylo celkem třináct kandidátů.

Zimola a Škromach patřili k takzvaným lánským pučistům, kteří se po sněmovních volbách v říjnu 2013 pokusili odstavit předsedu ČSSD a pozdějšího premiéra Bohuslava Sobotku. Oba tehdy z vysokých stranických funkcí odstoupili - Zimola z předsednictva a Škromach rezignoval na funkci místopředsedy sociální demokracie. Jenže zatímco Zimolovi návrat do předsednictva vyšel, Škromach neuspěl. 

„Já si toho určitě vážím a v každém případě chci ve vedení sociální demokracie reprezentovat zdravý pohled na věc a samozřejmě i ten krajský příspěvek k řešení problematiky,“ uvedl po zvolení Jiří Zimola.  

Bohuslav Sobotka uvedl, že jde o rozhodnutí více než sta přítomných členů výboru. „Je to jejich personální volba. Mým cílem je silná a sjednocená sociální demokracie, která bude schopná hájit a prosazovat náš program,“ řekl novinářům. Složení předsednictva podle něho ČSSD v této cestě pomůže. 

V užším vedení nejsilnější vládní strany nově zasedne také poslanec Jaroslav Foldyna, který na sjezdu neuspěl ve volbě místopředsedů sociální demokracie, a pražská radní Irena Ropková.  

Předsednictvo sociální demokracie tvoří vedle předsedy a místopředsedů strany také šéfové parlamentních klubů ČSSD a zástupci krajských organizací.

Delegáti zvolili také první místopředsedkyni Senátu Alenu Gajdůškovou, která loni na podzim prohrála senátorský souboj s Františkem Čubou a na letošním sjezdu sociálních demokratů už na místopředsedkyni strany nekandidovala.  

Podle stanov ČSSD musí být mezi deseti členy volenými ústředním výkonným výborem tři ženy. Gajdůškovou a Ropkovou doplnila karlovarská politička Hana Hozmanová.