Betlémské světlo už hoří napříč republikou

Praha – Skauti, kteří minulý týden přivezli Betlémské světlo do Brna, ho dnes rozváželi i do měst po celé republice. Tradice se do Česka dostala hned v roce 1989, letos tak slaví pětadvacáté výročí, co zde skauti začali šířit světlo symbolizující klid a mír.

Tradičně také plamen vzácného světla rozvážejí po železnici, kde jim pomáhá asi čtyřicet vlaků. Jednotlivé skupiny skautů a skautek musejí zůstat při cestě připraveni, protože ve stanici vždy vystoupí, a pokud tam je někdo, kdo čeká na betlémské světlo, tak jim připálí. „Vzhledem k časovým možnostem zastávky se taky musíme mírnit, nemůžeme rozdat všem,“ uvedl jeden ze skautů Jan Janouch. Na některých místech je plno, ale bývají přitom i místa, kde nikdo příjezd vánočního světla nevyhlíží. Lidé mohou každý rok získat konkrétní informaci o příjezdu na oficiálních webových stránkách, kde organizátoři uvádějí přesné vlakové spoje, kterými jedou.

Skauti cítí s tradicí silnou vazbu. „Betlémské světlo je symbolem přátelství, klidu a míru a skautské hnutí má tyto hodnoty v samotných základech,“ řekla mluvčí Junáka Renata Hladná. Rozvoz Betlémského světla od nich vyžaduje kázeň, vstává se brzo. Nejdřív vyjel vlak z Brna do Prahy už po šesté hodině ranní, i když v Praze už světlo obřadně předali včera (více zde). Hlavním úkolem je zabezpečit, aby světlo zůstalo svítit. „Většinou s sebou máme víc lampiček, kdyby se něco stalo, tak máme další záložní,“ prohlásil Janouch.

Zapálit svíčku, poslat dopis

V Praze dnes k šíření Betlémského světla sloužila historická tramvaj, speciální tramvaj si připravili i v Brně. „S touhle tramvají v Praze jezdíme už přibližně deset let,“ upřesnila skautka Karolína Brabcová. Na pražském náměstí Míru doplnilo Betlémské světlo akce s Betlémskou poštou. Pohlednici zájemci dostali zadarmo, platí se jenom poštovní známka. O odeslání se už pak postarají skauti.

S cestou do Prahy se světlo vlastně vrací ke svému počátku, protože v roce 1989 poprvé zahořelo pod sochou svatého Václava. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem.