Za ublížení při porodu dostala porodní asistentka podmínku

Praha - Obvodní soud pro Prahu 3 dnes uložil prezidentce Unie porodních asistentek Ivaně Königsmarkové dvouletý podmíněný trest za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Podle obžaloby neoprávněně vedla komplikovaný domácí porod. Novorozenec se při něm dusil a kvůli nedostatku kyslíku měl těžce poškozený mozek. Dítě, narozené v roce 2009, letos v březnu zemřelo. Königsmarkovou soud potrestal i zákazem činnosti na pět let, zdravotní pojišťovně má navíc uhradit výdaje 2,7 milionu korun. Rozhodnutí není pravomocné, Königsmarková se proti němu na místě odvolala. Lhůtu na dovolání si ponechaly zástupkyně rodiny zemřelého chlapce a právnička pojišťovny, státní zástupkyně se svého práva vzdala.

„Tento trestní proces rozhodně není odpovědí na otázku, zda domácí porody ano, či ne,“ začala odůvodnění verdiktu soudkyně Helena Kutzlerová. Připustila však, že gynekologická a porodnická společnost, ministerstvo a nemocnice nemají příliš vůle s porodními asistentkami spolupracovat. K zanedbání péče pak mohlo podle Kutzlerové dojít i v nemocnici, kde je veškeré technické vybavení. Dala ale za pravdu státní zástupkyni a znalcům, podle kterých porodní asistentka ignorovala fakt, že ženě předčasně odtekla plodová voda. Rodičku neposlala za lékařem, přestože jí sama nemohla dát potřebné léky. Zároveň jí dostatečně nevyšetřila a nesledovala, neměla k tomu ani vybavení. Dítě pravděpodobně mohlo při včasném zákroku zdravě žít, nemělo podle lékařů vrozenou vadu.

Žena připustila, že platnou registraci nemá. Je ale přesvědčena o tom, že při porodu chybu neudělala. „Jednala jsem v rozsahu svých nejlepších znalostí a dovedností,“ uvedla. Do chvíle, kdy se dítě narodilo, podle ní nic nenasvědčovalo tomu, že nastanou komplikace. U ženy při prohlídkách zaznamenala pouze vyšší tlak. Její advokát Richard Hořejší pak doplnil, že bere vždy jen nerizikové rodičky. Matka zemřelého chlapce jí prý ale o svých předchozích problémech neřekla. Po porodu prý navíc začala s umělým dýcháním a nechala zavolat záchranáře, kteří dorazili za několik minut.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)

Königsmarková asistovala v červenci 2009 u porodu v Praze 3. Podle soudu se dostatečně neinformovala ani o předchozích porodech rodičky, při kterých se objevily komplikace. Dítě se po porodu začalo dusit a vdechlo zkalenou plodovou vodu. Porodní asistentka však podle obžaloby zdravotní problémy včas nerozpoznala a adekvátně nezareagovala. Lékařce záchranné služby se nakonec povedlo chlapce rozdýchat a odvezla ho do Ústavu péče o matku a dítě v Podolí. Chlapci po porodu selhaly orgány a musel být napojený na přístroje, po 20 měsících zemřel.

Částečnou vinu rodičky připustila i soudkyně. Žena podle ní věděla, že její první porod museli lékaři za pomoci prášků urychlovat, při druhém se dítě na chvíli dusilo. Navíc navštěvovala školu pro porodní asistentky, věděla tedy o porodech více než ostatní. Nejela však do nemocnice, i když porod trval přes 40 hodin. Záchranáře spolu s manželem a Königsmarkovou zavolali až poté, co se chlapec narodil a nedýchal.  

Povolení vést domácí porod mělo v Česku donedávna pouze pět porodních asistentek. Zájem o ně ale je, a tak se dějí na hranici zákona. Ministerstvo zdravotnictví proto chce vyhláškou zpřísnit podmínky. Asistentka bude například muset mít prakticky stejné vybavení jako porodnice.